Under 2019 anmäldes elva driftstörningar på grund av avföring eller kräkning i badhusets bassänger.
Drifttekniker Patrik Johansson är den som brukar rapportera dessa driftstörningar till miljö- och byggnadsförvaltningen. Det är även han och hans kollegor som får sanera badvattnet efter sådana föroreningar.
Simhallen har tre olika reningssystem för bassängerna: plask- och undervisningsbassängerna delar på ett, 25-metersbassängen och hoppbassängen delar på ett annat samt rehabbassängen har ett eget reningssystem.
När avföring upptäcks i en bassäng stängs bassängen av. I fall det exempelvis gäller avföring i undervisningsbassängen stängs även plaskbassängen av, eftersom de två bassängerna delar på reningssystem.
Sedan chockkloreras vattnet. Hela saneringsproceduren brukar pågå i cirka ett dygn innan det åter blir badbart.
Kloret tillsätts i källaren under bassängerna, där reningssystemen finns. För säkerhetens skull bär Patrik Johansson och hans kollegor alltid ansiktsmask när de arbetar med kloret.
Konsistensen på avföringen spelar roll i sammanhanget.
– Är det fasta fekalier kan vi håva upp det. Då kan vi köra med lite mindre klor och lite kortare tid, berättar Patrik Johansson.
Men när det är lös avföring eller kräkning blir det längre saneringstid och mer klor som tillsätts.
Efter chockkloreringen backspolas alla filter i reningssystemet. Klorhalten kontrolleras också innan bassängen tas i bruk igen.
När bassängen sedan öppnar för bad igen lämnas bakterieprover till labb. Det tas för övrigt prover rutinmässigt varje månad.
I de flesta fall är det barn som bajsar i vattnet. Olyckor kan hända, men för att minimera risken är exempelvis simskolan ombedd att låta deltagarna gå på toaletten innan passen och att även inte ha för långa pass.
Ett annat problem i simhallen är en del besökares ovilja att duscha och tvätta av sig innan bad.
– Det är väldigt viktigt att man duschar innan bad. Vi har kämpat med det och det har blivit mycket sämre efterlevnad på den fronten. Det är mest bland ungdomar, men det har börjat bli vanligare bland vuxna också. Det är som att det här med att duscha innan bad har försvunnit under 1990-talet, säger Patrik Johansson.
– Ju smutsigare vi som badar är desto mer aggressiv doft får kloret, som reagerar på smuts och bakterier. Om man inte duschar innan luktar man verkligen badhus, berättar driftteknikern.