Anmälaren menar att den utbildning som ambulanssjukvårdarna får i regionen är för låg och skapar oro gällande patientsäkerhet, arbetsmiljö och trafiksäkerhet.
Enligt anmälan krävs i andra regioner en undersköterskeutbildning samt en ettårig påbyggnadsutbildning för ambulanssjukvårdare men region Uppsala har valt en enklare väg där ambulanssjukvårdarna ska ha fem års erfarenhet som undersköterska inom akutsjukvård, en fem veckors teoriutbildning samt tre veckors körutbildning.
”Efter åtta veckor har region Uppsala skapat en ambulanssjukvårdare som förväntas utföra samma jobb som en ambulanssjukvårdare med en ettårig påbyggnadsutbildning” skriver anmälaren.
Per Andersson, verksamhetschef för ambulansen i Uppsala län, tillbakavisar kritiken.
– Det stämmer inte att den ettåriga utbildningen är norm i landet, det finns regioner som tar in både militärpersonal och sjuksköterskestuderande vid ambulansen.
Skälet till att man valt en egen utbildningsväg i region Uppsala är att den gamla ambulanssjukvårdarutbildningen stängdes 2005 då socialstyrelsen beslutade att bara sjuksköterskor fick ge läkemedel.
– Det har startat nya utbildningar men det täcker inte behoven. Vi försöker få igång en YH-utbildning i regionen 2022 men utbildar själva personal tills dess. Det är mycket kompetent personal som ger utbildningen, säger Per Andersson.
Den utbildning i utryckningskörning som ges menar han är gedigen.
– Vi är trygga med den utbildningkvalité vi har och ambulanssjukvårdarna gör ett bra jobb.