Stefan Engström var 29 år när han åkte till Mali på uppdrag av Försvarsmakten. Det var i november 2015 och han möttes av en torr värme på nästan 40 grader. Han beskriver tiden i Mali som lugn, men berättar också om en bilbomb, skjutningar och hotellattacken på Radisson Blu i Bamako som resulterade i att 20 personer dödades. Dagen efter attacken blev en insatsstyrka beskjuten och hälften av styrkan förlorade livet.
– Det fick en att fundera och tänka till. Det kan vara så att jag har den sista bilden på någon av dem vid liv i min telefon än i dag. Risken, även om den är låg, finns ju att man kommer hem i en kista, säger han.
Att komma tillbaka till Sverige var en utmaning.
– Jag upplever att man möts av mycket oförståelse och okunskap, att det är svårt att relatera. Man får mycket frågor men man vet inte vad man vill eller vågar berätta. Jag ville visa den negativa sidan, men också den positiva.
Till det negativa hör fattigdomen, terroristerna, attackerna, men också vädret.
– Väderskiftet var helt brutalt. Och förödelsen efter en helt vanlig storm, metallskyltar hade lagt sig som kaffeved.
Han framhåller människorna som det positiva.
– De tog emot oss med öppna armar, de var väldigt glada och positiva. Jag kunde inte franska, men jag fick ändå kontakt.
Stefan Engström poängterar att upplevelsen av att tjänstgöra utomlands är individuell och att det finns ett behov av att bearbeta erfarenheterna när man kommer hem.
– Många vill prata av sig och förståelsen är en helt annan bland de som varit med om samma sak.
Han berättar att det är en del som mår dåligt och som utvecklar PTSD, posttraumatiskt stressyndrom. Försvarsmakten har ett ansvar att under fem år följa upp dem som tjänstgjort utomlands. Även om han tycker att Försvarsmakten gör ett bra jobb, så finner han det i viss mån otillräckligt.
– Det finns fortfarande människor där ute som mår dåligt och de måste fångas upp tidigare så att de inte tar livet av sig.
Han känner till två personer som valt att avsluta sina liv de senaste månaderna. Båda led av PTSD.
– Då tycker jag att samhället har misslyckats.
I dag är Stefan Engström ordförande för Veteranerna Uppland, föreningen bakom medborgarförslaget om att upprätta ett monument i Enköping.
– Det kan bli en plats att samlas vid, att gå till och tänka på sina kamrater, lägga en blomma, men också öka vetskapen och förståelsen för alla som varit utomlands.