Vattensanering på hög nivå

Med 55-gradigt vatten har vattentornet i Stenvreten sanerats från koliforma bakterier.

Lyftkran. Här berättar Helmat Amir från från företaget Amphi-Tech att man använt en lyftkran för att få upp rengöringsutrustningen i vattentornet. Längst till vänster på bilden ser vi Marika Hansson, biträdande VA-chef i Enköpings kommun.

Lyftkran. Här berättar Helmat Amir från från företaget Amphi-Tech att man använt en lyftkran för att få upp rengöringsutrustningen i vattentornet. Längst till vänster på bilden ser vi Marika Hansson, biträdande VA-chef i Enköpings kommun.

Foto: Magnus Eriksson

ENKÖPING2017-09-01 17:01

– Vi har under två dagar sanerat vattenreservoaren invändigt och utvändigt, berättar Helmat Amir från företaget Amphi-Tech som genomför arbetet.

Arbetet med att genomföra saneringen har varit omfattande där det bland annat krävts en större lyftkran för att få upp all nödvändig utrustning högst upp i tornet till vattenreservoaren - cirka 45 meter meter över marken.

Rengöringsarbetet inleddes med att man först spolade rent i reservoaren med 55-gradigt vatten. För att komma åt ordentligt har en flotte av modell lite större använts av Helmat och hans kollegor.

Då reservoaren är cirka 12 meter djup har den tömts på vatten för att man ska komma åt och göra rent överallt.

– Vi har successivt tömt reservoaren på vatten. Vid varje tömning har vi sänkt vattennivån med ungefär två och en halv meter, förklarar Marika Hansson, biträdande VA-chef i kommunen.

Vattnet från tornet har släppts ut i dagvattnet i Korsängsdiket.

– Det vatten vi släppt ut har vi tagit prover på, men jämfört med dricksvatten så är det helt andra och högre bakteriernivåer i ett dagvatten, förklarar VA-chefen Danielle Littlewood.

Under rengöringsarbetet har 1 800 kubikmeter vatten släppts ut från vattentornet.

– Det utsläppta vattnet motsvarar 1,8 miljoner enlitersförpackningar med mjölk, exemplifierar Danielle Littlewood.

Förutom renspolning har även en klorering gjorts i reservoaren för att ytterligare säkerställa att de koliforma bakterierna ska försvinna.

– När det här arbetet är klart kommer vi att inleda arbetet med att fylla på reservoaren igen. Det arbetet kommer att ske i en ganska lugn takt till på söndag för att inte vattentrycket i ledningarna ska påverkas negativt, förklarar Anders Nittve, drifschef på VA-avdelningen.

På söndag kommer nya vattenprover att tas på vattnet tornet. Dessa skickas sedan på analys och på onsdag nästa vecka för kommunen besked om de innehåller några bakterier.

– Detta innebär att det inte kommer att bli några ytterligare hävningar av kokningsrekommendationen förrän på onsdag nästa vecka, säger Danielle Littlewood.

På fredagsförmiddagen hävde kommunen kokningsrekommedationen av dricksvattnet för de som bor Örsundsbro, Säva och Hjälsta. Vattnet till dessa orter går i vattenledningar direkt från vattentäkten i Vånsjöbro utan att passera vattentornet i Stenvreten och påverkas därför inte av saneringsarbetet.

Vattenproblemet

I mitten på förra veckan visade vattenprover som kommunen tagit att det fanns bakterier i dricks vattnet i vissa delar av Enköping kommun.

Efter upptäckten gick kommunen ut med kokningsrekommendation av dricksvattnet i vissa delar av kommunen.

Källan till de koliforma bakterierna har spårats till en av brunnarna vid vattentäkten Vånssjöbro. Den brunnen är nu avstängd. Även i vattentornet i Stenvreten hittades bakterier.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!