Vattenbrist är ännu inget hot

Grundvattennivåerna är låga i stora delar av Sverige. I området runt Enköping och Håbo kommun tycks man dockklara sig bra när det gäller de kommunala vattentäkterna.

Lugn. Danielle Littlewood, VA-chef på Enköpings kommun, menar att man har koll på läget.

Lugn. Danielle Littlewood, VA-chef på Enköpings kommun, menar att man har koll på läget.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2017-06-03 06:00

En i mångt och mycket snöfri vinter och utebliven nederbörd har fått konsekvenser för grundvattennivåerna i större delen av Sverige. Från södra Sverige upp till Sundsvalls-området, främst i de östra delarna, ligger nivåerna mycket under det normala. Det betyder alltså att Enköping och Håbo bör ligga inom ett kritiskt område.

– Vi har inga mätplatser i någon av de kommunerna, men det brukar fungera lika bra att se på mätningarna som kommer från exempelvis Sigtuna eller Uppsala. De brukar vara representativa även för Enköping och Håbo, säger Bo Thunholm från Sveriges geologiska undersökning, SGU.

Enligt SMHI:s beräknade grundvattennivåer ligger nivåerna långt under det normala på många håll i närområdet. Bo Thunholm ser dessutom inga förändringar till det positiva i sikte.

– Mest troligt är att läget kommer att förvärras ytterligare. Normalt sett är ju sommaren den årstid när grundvattnet ligger som lägst, och det brukar fortsätta sjunka fram till september.

Vilka drabbas hårdast?

– De med egen brunn. Med största sannolikhet finns det nog de som har problem redan nu, och de kan komma att få det ännu svårare.

I Enköpings kommun är man medvetna om läget, men någon kris är det inte fråga om. VA-chef Danielle Littlewood följer utvecklingen noga.

– Vi gick faktiskt ut med tips för vattensparande åtgärder förra veckan, men det är ingen kris, utan det är sådana förhållningssätt vi alltid vill ska gälla. Trots låga nivåer så har vi inte sett några märkbara förändringar när vi gjort mätningar i våra vattentäkter. Men vi följer hela tiden utveckling via SGU, bland andra.

Hur jobbar ni kring grundvattennivåerna?

– Vi genomför mätningar fortlöpande vid våra vattentäkter och jobbar utifrån det röda läget på kartan, så att säga. Trots att det ser bra ut just nu, betyder inte det att vi inte kan få problem framöver.

Hur är det med vattningsförbud?

– Det finns alltid en risk. Vi tittar på det, men vi är inte där än, säger Danielle Littlewood.

Håbo kommun drabbas inte lika hårt vid låga grundvattennivåer.

– Vi drabbas inte på samma sätt eftersom vi inte har någon kommunal grundvattentäkt, utan får vattnet från Mälaren. Däremot drabbas ju de som får sitt vatten från egen brunn, säger Ida Wallström som är miljöinspektör på Håbo kommun.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om