Vässa formen på nytt utegym i Gånsta

På måndagen invigdes Enköpings utegym vid Gånsta friluftsområde. Ambitionen framöver är att varje motionsspår ska få varsitt gym.

Upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson (KD) inviger utegymmet tillsammans med idrotts- och fritidschefen Christopher Hoerschelmann.

Upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson (KD) inviger utegymmet tillsammans med idrotts- och fritidschefen Christopher Hoerschelmann.

Foto: Sara Malmborg

Enköping2020-06-23 09:30

Nu kan Enköpingsborna träna utomhus med maskiner och redskap anpassade för både styrketräning, kondition och rörlighet vid Gånsta friluftsområde. Det nya utegymmet är utformat för att passa alla.

– Målet var ett utegym för alla målgrupper. Både för äldre, yngre och personer med funktionsvariationer, säger upplevelsenämndens ordförande Kristina Eriksson (KD).

Flera medborgarförslag har kommit in om önskemål på utegym i kommunen. Allt fler efterfrågar utomhusträning. I synnerhet nu under corona.

– Planen var från början att riva det som vi kallar för hinderbanan här bakom. Men den renoverade vi i stället, och så byggde vi dessutom det här utegymmet som ett komplement, säger Christopher Hoerschelmann, verksamhetschef för idrott och fritid i kommunen.

Ambitionen är att bygga ytterligare ett utegym redan nästa år i en av kranskommunerna.

– Sedan är ambitionen att ha ett utegym vid varje motionsspår i kommunen, säger Christopher Hoerschelmann.

Orienteringsklubben OK Enen, som har sin klubbstuga vid Gånsta friluftsområde och är grannar med det nya gymmet, är nöjda med kommunens satsning.

– Det här är ett jättebra initiativ av kommunen, säger Mats Lilja, ordförande OK Enen.

– Hinderbanan här bakom har de visserligen rustat upp nu, men den är av trä och det blir slitet. Det här gymmet är däremot tåligt och kommer att stå här "forever", säger Anders Svensson, styrelseledamot OK Enen, som välkomnar kommunens gym.

Karta: Gånstagården
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!