Värnplikten införs igen

Regeringen beslutade under onsdagen att det svenska försvaret ska stärkas genom att värnplikten återigen införs efter några års vila.

Positiv. Peter Wallström, kompanichef vid Ledningsregementet i Enköping, välkomnar det nya beslutet.

Positiv. Peter Wallström, kompanichef vid Ledningsregementet i Enköping, välkomnar det nya beslutet.

Foto: Anders Liljestrand

Enköping2017-03-02 16:43

Sedan 2010 har den allmänna värnplikten legat vilande i Sverige. Efter att beslutet tagits i riksdagen har det inneburit att Sverige haft endast ett yrkesförsvar som byggt på frivillig militär grundutbildning. Regeringen har dock haft mandat att införa tjänstgöringsplikten vid förändrat beredskapsskäl. På grund av bland annat det förändrade omvärldsläget har nu värnplikten alltså återinförts.

– Från försvarets sida ser vi detta som ett positivt och nödvändigt beslut, säger Peter Wallström, kompanichef vid Ledningsregementet i Enköping.

Beslutet kommer även att påverka organisationen på Ledningsregementet i Enköping, berättar Wallström.

– Det innebär ju även för oss att behovet gällande rekryter kommer att täckas, vilket det inte gjort tidigare. Vi är i behov av 350-400 stycken, och det behovet kommer att täckas nu.

För försvarsmakten som helhet, vad betyder det här beslutet?

– Det är ett stort steg mot att vi kan få det antal rekryter som politiken beslutat om. Vi kommer att veta vad vi har tillgång till och exakt vad våra rekryter ska utbildas till. Det kommer att skapa en trygghet för oss i utbildningen, säger Peter Wallström.

Det förändrade läget i regionerna runt Sverige och i omvärlden är inte det enda skälet som ligger till grund för onsdagens beslut. Det system som de senaste åren byggt enbart på frivillighet har inte räckt till.

– Som det varit fram till nu har inte antalet frivilliga täckt upp det behov som funnits inom försvaret. De frivilliga har dessutom tidigare haft möjlighet att avbryta utbildningen när de vill, men nu kommer det att krävas speciella skäl för det, menar Wallström.

Under sommaren, närmare bestämt från och med den 1 juli, kommer ungdomar födda 1999 och 2000 att ha skyldighet att genomgå mönstring. Skyldighet att genomföra grundutbildning med värnplikt kommer att gälla från och med den 1 januari 2018. Totalt kommer ungefär 13.000 personer att kallas till mönstring, vilket innefattar både frivilliga och de som är uttagna med plikt.

– Av dessa kommer sedan cirka 4000 personer att genomföra den militära grundutbildningen. Personligen hoppas jag ju att så stor andel som möjligt täcks av de frivilliga, säger Peter Wallström.

Antalet som tas in med plikt beror alltså på antalet frivilliga?

– Ja, alltså personligen uppskattar jag att fördelningen kommer att ligga runt 50-50 i framtiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!