Vårdplatser klara att öppna i december

Lasarettet öppnar de första vårdplatserna på nya avdelningen i december.

Verksamhetschefen Christina Fahlman Braw tillsammans med nyanställda Helena Wanné och Veronica Beauregard-Camp och projektledare för den nya vårdavdelningen Åsa Yttermark.

Verksamhetschefen Christina Fahlman Braw tillsammans med nyanställda Helena Wanné och Veronica Beauregard-Camp och projektledare för den nya vårdavdelningen Åsa Yttermark.

Foto: Lotta Lille

Enköping2019-11-25 06:00

Förberedelserna pågår för fullt på lasarettet i Enköping inför öppnandet av den nya avdelningen som ska avlasta framför allt Akademiska sjukhusets akutvårdsavdelningar. Vårdplatserna på lasarettet är avsedda för ortopedipatienter i behov av några extra dagars slutenvård för träning efter operationer eller olyckor.

– Upp till tio dagar är den vårdtid vi räknar med här för att patienter ska kunna få extra hjälp av fysioterapeut, arbetsterapeut och apotekare, och naturligtvis läkare och sjukvårdspersonal, säger Christina Fahlman Braw, chef för lasarettets verksamhetsområde kirurgi.

Det är till kirurgin de kommande vårdplatserna hör, och det är också kirurger och en geriatrikläkare som kommer att vara knutna till avdelningen.

– Det handlar inte om långa vårdtider utan om möjlighet till förlängning av den akutortopediska rehabiliteringen som ibland behövs, säger Christina Fahlman Braw.

Lasarettet och Akademiska har gemensamt tagit fram vilken vårdnivå de kommande patienterna ska vara på för att passa på den nya avdelningen. Enligt Christina Fahlman Braw är det läkarna som varit tveksamma till det nya konceptet då det inte tidigare har ingått rehabilitering i lasarettets uppdrag.

– Men det är självklart att vi, när vi kan, ska hjälpa varandra, säger Christina Fahlman Braw.

Några av de sex salar som ingår i steg 1 av öppnandet av avdelningen har redan sängar och sängbord på plats. 4 december kommer de första patienterna. Övriga platser ställs i ordning så snart lokalerna är tillgängliga, och i maj kommer avdelningen att ha 16 vårdplatser. 

Rekryteringen av personal till steg 1 har gått bra, men rekrytering även till kommande tjänster pågår hela tiden.

– Vi har de sex sjuksköterskor och 12 undersköterskor samt övriga yrkeskategorier som behövs i december, alla utom en sköterska är fast anställda, berättar Åsa Yttermark, projektledare för den nya avdelningen.

I korridoren kommer undersköterskorna Helena Wanné och Veronica Beauregard-Camp. Helena pendlade från Lillkyrka till sjukvårdsadministrativt jobb i Västerås tidigare, Veronica från Örsundsbro till Akademiska:

– Det är jättebra här,  det är mindre och alla hälsar på alla. Dessutom är det lättare pendling, och lättare att få p-plats, säger Veronica.

För Helena Wanné var det längtan tillbaka till vården som gjorde att hon sökte sig till den nya avdelningen:

– Det är främsta orsaken, men det är klart att pendlingstid också spelar roll, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!