Vårdpersonal flyttas till Akademiska med kort varsel

Nu tvingas personal från Husläkarcentrum i Enköping att åka till Akademiska sjukhuset och tjänstgöra i covidvården.

”Framförhållningen kunde vara bättre och varför kan man inte ta in hyrpersonal?” säger sjuksköterskan Ida Boman i Enköping som med kort varsel måste börja arbeta på coronaavdelningen vid Akademiska sjukhuset.

”Framförhållningen kunde vara bättre och varför kan man inte ta in hyrpersonal?” säger sjuksköterskan Ida Boman i Enköping som med kort varsel måste börja arbeta på coronaavdelningen vid Akademiska sjukhuset.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2020-11-20 08:00

Regionen befinner sig i stabsläge och när coronaavdelningen vid Akademiska sjukhuset öppnades gjordes ett så kallat avrop där RSSL (regional särskild sjukvårdsledning) begärde att primärvården skulle bidra med personal för bemanning av avdelningen.

– Personalen vid Ackis är redan väldigt pressad. Nu ser man över vilka verksamheter som kan avvara sjuksköterskor och omplacerar dem där de behövs mest, säger Elisabeth Lunderbye, gruppchef vid Husläkarcentrum i Enköping.

undefined
”Det här har inte sket tidigare och inget lättvindigt beslut. Det är ett ytterst allvarligt läge. Ida är en extremt duktig och kompetent sjuksköterska och hon behövs vid Akademiska”, säger Elisabeth Lunderbye, gruppchef vid Husläkarcentrum i Enköping.

Husläkarcentrum ska bistå med en sjuksköterska och en undersköterska. 

Undersköterskan har man lyckats rekrytera utifrån men sjuksköterskan måste tas bland de sju sköterskor som arbetar vid Husläkarcentrum.

– Alla som jobbar inom vården förstår att det här måste hända, men det är en jobbig situation för personalen, säger Elisabeth Lunderbye.

För sjuksköterskan Ida Boman kom beskledet om förflyttningen till Akademiska sjukhuset som en chock, med mycket kort varsel. Hon var den sköterska som bedömdes som lämpligast för tjänstgöringen då ingen anmälde sig frivilligt.

Redan på måndag ska hon vara i tjänst i Uppsala men hade på torsdagen ännu inte fått information om var hon skulle vara, när och på vilket schema hon ska tjänstgöra fram till den 28 december.

– Det känns väldigt olustigt, det finns ingen som helst planering. Jag har ett privatliv också, säger Ida som är ensamstående med två barn och en hund och nu jobbar dagtid.

Hur hon ska lösa situationen hemma rent praktiskt vet hon inte. Tjänstgöringen i Uppsala innebär kvälls- och helgarbete och lång resväg till tidiga morgonpass.

– Min mamma brukar hjälpa mig men hon är äldre så det är inte möjligt nu med corona, säger Ida uppgivet.

Hon är inte orolig för själva arbetet med covidpatienter.

– Jag har jobbat på vårdavdelning förut och är trygg med jobbet. Men jag hoppas jag får en bra introduktion, det kan bli lärorikt och det är självklart att man ska ställa upp.

Hon ifrågasätter dock den bristfälliga framförhållningen och undrar varför man inte kan ta in hyrpersonal vid Akademiska.

undefined
Sjuksköterskan Ida Boman har med mycket kort varsel fått veta att hon flyttas till Akademiska sjukhuset för att bistå där i covidvården. ”Det är en jobbig situation för personalen”, säger Elisabeth Lunderbye, gruppchef vid Husläkarcentrum.

Situationen med tvångsrekrytering av personal är helt ny för alla parter.

– Det här har inte skett tidigare och är inget lättvindigt beslut. Det är ett ytterst allvarligt läge och vi ser i media hur människor samlas utan att följa de gällande råden. Man tar inte konsekvenserna för sitt handlande, det är vården som får göra det, säger Elisabeth Lunderbye.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!