Vapentransport från Enköping i avslöjad mordplan

Fem ungdomar misstänkts ha varit delaktiga i förberedelserna till ett planerat mord i Uppsala. En av dem hämtades upp i Enköping. Vapen har transporterats bland annat i fordon. En skarpladdad pistol i en jackficka.

Ett av de beslagtagna vapnen.

Ett av de beslagtagna vapnen.

Foto: Polisen

Enköping2024-07-10 11:03

En kille under 18 år, från en ort i Stockholmsområdet, hade uppdraget att utföra ett mord på en man i Uppsala, enligt stämningsansökan vid Uppsala tingsrätt.

Polisen lyckades förhindra det planerade brottet genom att de fick syn på killen på en elsparkcykel i centrala Uppsala, den aktuella natten i april i år. Polispatrullen bestämde sig för att stoppa killen, men då började han springa och slängde ifrån sig elsparkcykeln och tappade eller slängde en telefon.

Efter språngmarschen genom centrum fångades han in. I jackfickan hade han en skarpladdad pistol. I telefonen han hade på sig fanns en bild på det uteställe i Uppsala där den man som skulle mördas befann sig. Enligt polisen har mannen tidigare utsatts för flera mordförsök. Mannen antas vara den tilltänkta måltavlan.

Polisen genomförde nästa dag en husrannsakan i den bostad som killen hade hyrt och där hittades en bärkasse under sängen och i den ett automatvapen.

Under utredningens gång har flera unga personer utretts för inblandning i den förberedelse till mord som nystades upp genom att killen på sparkcykeln greps av polisen.

Flera av dessa ungdomar misstänks ha hanterat vapnen som är beslagtagna. De kommer från orter runt Uppsala och Stockholmstrakten och är mellan 17 och 23 år. Fyra killar och en tjej.

En av ungdomarna, en 19-åring med koppling till Enköping, misstänks ha ordnat resor, förmedlat kontakter och gett killen som skulle utföra mordet, en telefon. Han misstänks också ha betalat taxin från den ort där killen med sparkcykeln bor, när han skulle ta sig till Uppsala.

Vid en av resorna plockas 19-åringen upp i Enköping och trion åker vidare mot Uppsala.

Killen som hade uppdraget att skjuta mannen, misstänks för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Övriga är misstänkta för medhjälp till förberedelse till mord samt grovt vapenbrott.

Som bevisning finns bland annat konversationer som ungdomarna har haft med varandra via mobiltelefoner.

Det finns också vittnesförhör med en man om en taxiresa där de misstänkta killarna åkte, och med en man som gjorde körningen mellan Enköping och Uppsala.

Killen på sparkcykeln som misstänks vara den som skulle utföra mordet, vill inte varken erkänna eller förneka brott. Övriga fyra förnekar brott.         

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!