I december förra året genomförde Skolinspektionen en riktad tillsyn av Enöglaskolan. Myndigheten konstaterade allvarliga brister i tryggheten, studieron och arbetet mot kränkningar på skolan.
Av beslutet framgick att skolan präglas av stor otrygghet: elever stannar hemma från skolan på grund av rädsla. Konflikter, slagsmål, kränkande ord, hot och mobbning skapar otryggheten.
Intervjuad personal och elever beskrev otrygga händelser, som dagliga slagsmål och hur elever filmar andra elever i omklädningsrum.
Inspektörerna noterade att studieron stördes av elever som springer runt, slåss, brottas, mobbar varandra, kastar saker, med mera. Störst brister i studieron gällde högstadiet.
Om inte Enköpings kommun har åtgärdat bristerna senast till 1 oktober i år kan kommunen få betala ett vite på 950 000 kronor.
Nu har oktober gått och Skolinspektionen har besökt skolan på nytt för en uppföljning.
Lektioner observerades på ett oanmält besök i början av oktober. Sedan gjordes fler lektionsobservationer och intervjuer i ett föranmält besök under flera dagar.
Intervjuerna med personal och elever ger bilden av att det har blivit lugnare på skolan än vid Skolinspektionens besök förra året, men att en hel del återstår på en skola som har vuxit mycket på kort tid.
Några elever i mellanstadiet berättar att det våld som förekommer ofta rör sig om skojbråk som kan bli allvar. Eleverna beskriver också att studieron varierar beroende på vem som är lärare.
Lärare beskriver att korridorerna kan vara otrygga för eleverna. Enligt en lärare är de elever som gör korridorerna otrygga ofta de elever som är otrygga. Några elever beskrivs vara vandrare, som rör sig runt i korridorerna under lektionstid.
I en intervju tillstår rektorn att arbetet med att alla elever ska ha studiero har påbörjats, men behöver fortsätta. När det gäller tryggheten på skolan så är den inte acceptabel, men man är på väg.
Under inspektörernas besök genomförde de även observationer på skolan. Observationerna under lektioner visade på blandade resultat när det gäller studieron. I en del fall arbetade eleverna på bra och i andra fall mindre bra.
Ett exempel visar att det kan vara stökigt även om det finns vuxna resurser i klassrummet, i det här fallet fyra vuxna på 18 lågstadieelever.
Det är inte helt tyst någon gång. "Ständigt går elever runt i klassrummet och gör saker som inte tillhör uppgiften. Ständigt är det någon elev som besöker toaletten, oftast utan att säga till någon av de vuxna", beskrivs det från lektionen.
Vid ett tillfälle iakttar inspektörerna två elever bråka på skolgården. Eleverna använder knytnävarna mot varandra. De drar i varandras kläder. En elev lägger löv i den andra elevens ansikte. Två personal med reflexvästar står någon meter bort. En personal pratar i telefon. Efter några minuter avslutar personalen samtalet och går därifrån, passerar de två eleverna som brottas på marken, utan att synbart reagera på det som sker. Eleverna fortsätter att använda knytnävarna mot varandra.
När inspektörerna berättar för skolledningen att de sett bråk mellan elever, där personal valt att inte agera, svarar rektorn bland annat att hon brukar springa ut på skolgården och fråga vad som gjorde att personalen inte ingrep.
Nu ska Skolinspektionen besluta i fall kommunen och Enöglaskolan har gjort tillräckligt mycket åt de allvarliga bristerna. Beslutet väntas före jul.