Isarna vid skolorna spolas – trots allt

Först skulle isarna vid skolorna inte spolas.
Men nu har kommunen ändå hittat möjligheten.
Det blir skridskois vid Enköpings skolor.

Tora Olsson spolar is på Bergvretenskolan.

Tora Olsson spolar is på Bergvretenskolan.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2025-01-10 05:00

EP har tidigare berättat om beskedet som kom från Enköpings kommun i början av den här vintern. Park- och naturenheten skulle sluta spola skridskoisar vid Enköpings skolor. Jobbet har bedömts vara för resurskrävande och isarna har tidigare inte spolats på uppdrag av någon, utan det har helt enkelt bara skett av gammal hävd.

Beslutet att inte spola har mötts av stark kritik. Skolbarn skrev insändare i EP och läraren David Isberg på Bergvretenskolan vädjade i ett brev till kommunala politiker och tjänstemän om att de skulle ändra sig.

De starka reaktionerna har gett effekt. På torsdagsförmiddagen spolades en första omgång på Bergvretenskolans grusplan. Även skridskoisarna på Korsängsskolan, Munksundsskolan och Rombergaskolan ska spolas. Däremot spolas inte Enöglaskolans grusplan då den är trasig.

undefined
Tora Olsson och Mia Eklund gillar sitt jobb, som möjliggör att barnen kan åka skridskor.
undefined
David Isberg är glad som en speleman.
undefined
Mia Eklund sköter vattnet.
undefined
Tora Olsson spolar.
undefined
Minst tio spolningar krävs och det behöver frysa däremellan för att det ska bli skridskois.

Tora Olsson och Mia Eklund på park- och naturenheten tycker om sitt nya uppdrag, att få spola is.

– Ja, det här är nåt som vi tycker att det är roligt att jobba med. Hoppas att det blir rejält kallt nu så att barnen får åka, säger Tora Olsson medan hon spolar ut vatten på Bergvretens grusplan.

– Tyvärr hinner det inte bli skridskois till helgen, säger Mia Eklund och förklarar att de räknar med att det krävs 10-15 spolningsomgångar innan det blir åkbart.

Mellan varje spolning måste isen dessutom hinna frysa, så det går inte att skynda på processen.

Läraren David Isberg, som ansvarar för fritidshemsverksamheten på skolan, är glad som en speleman över att isen spolas.

– Jag är så glad för det här. Det är redan jättemånga elever som ser fram emot att få åka och vi som är pedagoger kan redan nu börja planera för skridskoåkning, säger David Isberg.

Skolan har låneskridskor som ska räcka till alla sedan tidigare tack vare att elevrådet fick bidrag från kommunen till den investeringen.

Bakgrunden till den plötsliga kursändringen inom kommunen är att tekniska nämnden har gett ansvariga tjänstemän i uppdrag att titta på möjligheterna att trots allt spola skridskois den här vintern. Och tjänstemännen hittade uppenbarligen de möjligheterna.

Men inför framtida vintrar vill Krister Larsson (M), tekniska nämndens ordförande, att det ska tas fram tydliga riktlinjer för hur skridskoisar ska hanteras av kommunen. Han påpekar att det krävs väldigt mycket arbete med isarna: 10-20 spolningar och därutöver krävs underhållsspolning en till fem gånger i veckan.

Utöver isarna vid skolorna inne i Enköping ser upplevelseförvaltning och föreningsliv till att det även isar i kransorterna. Dessutom finns de två ishallarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!