Färre unga i Enköping söker sig till kriminella gäng

När unga från Enköping under 2023 började agera torpeder åt gängen kom det som en chock för polisen. Nu ser de med självkritiska ögon på sin insats, att man inte lyckades fånga upp ungdomarna innan det var för sent. Samtidigt verkar trenden nu vara på väg att vända.

Richard Hedström, områdespolis i Enköping-Håbo, menar att det finns anledning för polisen att vara självkritiska efter att Enköpingsbarn sögs upp i höstens våldsvåg. "Man måste vara självkritisk och fråga vad vi kan göra annorlunda när barn hamnar i grov brottslighet", säger han.

Richard Hedström, områdespolis i Enköping-Håbo, menar att det finns anledning för polisen att vara självkritiska efter att Enköpingsbarn sögs upp i höstens våldsvåg. "Man måste vara självkritisk och fråga vad vi kan göra annorlunda när barn hamnar i grov brottslighet", säger han.

Foto: Jakob Wesslund

Enköping2024-01-10 05:00

– Vi hade koll på flera ungdomar härifrån men trodde nog inte att det skulle gå så långt att de valde att gå med i kriminella gäng och utföra grova våldsbrott. Vi behöver vara ännu mer träffsäkra i det brottsförebyggande arbetet, för det här får inte hända, säger Richard Hedström, områdespolis i Enköping-Håbo.

Det var framför allt under den andra halvan av året, i samband med våldsvågen i Uppsala och Stockholm, som polisen märkte att det var något som hade förändrats. Allt fler ungdomar från Enköping och Håbo hamnade i olika brottsutredningar som misstänkta för bland annat narkotikabrott, mordförsök och för att ha anlagt bränder. En utveckling som nådde en helt ny nivå fredagen den 16 september då Enköping vaknade upp till nyheten att den 17-årige Enköpingsbon Abdullah Janabi blivit skjuten till döds i Stockholm i vad som misstänks vara en del av en gänguppgörelse

– Det var en mörk dag för Enköping. Varje barn som dör till följd av gängvåldet är ett för mycket och jag hoppas att vi aldrig behöver se något liknande igen, även om vi inte får underskatta risken, säger Richard Hedström.

undefined
17-årige Abdullah Janabi hittades skjuten i ett dike i Stockholmsförorten Västertorp i mitten av december. Omständigheterna kring mordet är fortfarande ouppklarade.

Trots riskerna är det fortfarande många unga som lockas av det kriminella livet med dyra prylar och hög status. I skrivande stund har uppemot sju enköpingsungdomar häktats eller dömts för inblandning i grova våldsbrott och Richard Hedström utesluter inte att det är ett antal som kan komma att öka. 

Men det finns också saker som tyder på en positiv utveckling. I oktober uppskattade polisen att omkring 30 personer stod i kö för att gå med i gängen i takt med att äldre medlemmar fängslas, men lokalt ser man nu att intresset för att knyta sig till kriminella nätverk svalnar.

Anledningen tros vara ett intensivare polisarbete där fler unga kriminella får fällande domar i kombination med en växande rädsla inom gängen att deras anhöriga ska få betala med sina liv när de blir måltavlor i interna konflikter. 

– Jag upplever att den här kön har mattats av de senaste månaderna. Fler barn inser att det här livet faktiskt är livsfarligt, de ser nyheterna och hör från kompisar om vad som kan hända, säger Richard Hedström. 

undefined
Richard Hedström och hans kollegor på polisen i Enköping-Håbo har inte förändrat några arbetsmetoder efter höstens våldsdåd där Enköpingsbor varit inblandade. Men man har ändå lärt sig av det inträffade: "Vi nog mer beredda på den här typen av brott nu", säger han.

Tillsammans med socialtjänst och skola jobbar polisen aktivt med brottsförebyggande arbete, bland annat genom informationsträffar för elever på skolor och för föräldrar, för att hindra att fler unga ska hamna i gängens klor.

Men att helt bryta rekryteringen är oerhört svårt då den många gånger sker digitalt utan vuxnas vetskap. Richard Hedström menar att vuxenvärlden tillsammans måste vara extra observanta på så kallat normbrytande beteende och agera direkt om man tror att något är fel.

– Om ditt barn plötsligt gör något det inte brukar, till exempel om det börjar snatta, ha hög skolfrånvaro eller helt plötsligt kommer hem med presenter som de fått av en kompis, så kan det röra sig om en pågående rekrytering. Om du tror att någon är på väg att rekryteras in i kriminella nätverk så är det viktigt att tipsa polisen så att vi kan börja hjälpa våra ungdomar i tid, säger han.

Tror du att rekryteringen till gängen fortsätter minska under 2024?

– Jag hoppas verkligen att den kommer att göra det. Jag och mina kollegor gör allt i vår makt för att se till att våra ungdomar får en ljus framtid utan kriminalitet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!