Tanken var att politikerna i kommunstyrelsen skulle godkänna att prislappen för bygget av nya gymnasieskolan tillåts bli 28 miljoner större än avtalat, totalt alltså 555 miljoner.
För en månad sedan sa först tekniska nämnden ja till att ersätta byggbolaget Peab för de fördyrade kostnader som kriget i Ukraina ska ha fört med sig. Nystart Enköpings ledamot Ingvar Magnusson protesterade visserligen mot att, som fritidspolitiker, få ett så omfattande beslutsunderlag på sittande möte och behöva ta ett så stort beslut samma dag, men övriga partier sa ändå ja till beslutet.
För att uppgörelsen med Peab ska gälla måste dock först kommunstyrelsen och därefter kommunfullmäktige ta beslut om att utöka budgeten för projektet.
Redan tidigare har det framkommit att oavsett hur beslutet blir hamnar kommunen i ett svårt dilemma. Går man inte med på Peabs krav, som bygger på en så kallad force majeur-klausul i avtalet om en "onormal prisutveckling" riskerar man att stämmas av byggbolaget. Går kommunen däremot med på att ersätta bolaget för de extra kostnaderna finns risken att Konkurrensverket kräver kommunen på en upphandlingsskadeavgift, som kan uppgå till 20 miljoner. Anledningen till det är att Lagen om offentlig upphandling kräver att alla parter som lämnat anbud för ett aktuellt projekt ska ha samma förutsättningar.
Men så i fredags tillkom ytterligare ett hot som ingen verkar ha förutsett, nämligen att även de företag som förlorade anbudsgivningen i upphandlingen kan stämma kommunen om man går med på Peabs krav.
– Därför bör vi låta göra en rättsutredning först, innan vi tar beslut, förklarade Peter Book (M), kommunstyrelsens ordförande, på tisdagens kommunstyrelsemöte.
Jesper Englundh (S) kände sig helt tagen på sängen av den nya informationen och riktade kritik mot att Peter Book inte sett till att frågan beretts ordentligt innan mötet.
– Jag kan inte ta ställning till om det är bra med en rättsutredning eller inte. Jag har ingen aning, därför lägger jag ner min röst, sa han.
Även övriga socialdemokrater gjorde samma sak men majoriteten i kommunstyrelsen röstade ändå för en så kallad återremiss, alltså att beslutet skjuts upp till dess att jurister fått titta på frågan och utreda vad som gäller.
Peter Book höll med oppositionen om att frågan är svår.
– Men det är mycket pengar det handlar om och därför är det viktigt att vi tar möjligheten att göra en ytterligare check, menade han.