Ambulanspersonalen har utrustats med skottsäkra västar

Ambulanserna i Region Uppsala var först i landet med att utrustas med skottsäkra västar. Vid larm om skjutningar ska skyddsvästarna på.

Owe Mattsson visar den skottsäkra västen som hör till ambulansens utrustning.

Owe Mattsson visar den skottsäkra västen som hör till ambulansens utrustning.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2024-04-22 05:00

Nyheten i korthet

  • Ambulanserna är utrustade med skottsäkra västar.
  • Personalen ska bära västarna vid larm om skjutninga och ska invänta polisens klartecken innan de går in i riskområden.
  • Region Uppsala var först i landet med skyddsvästar i ambulanserna.
undefined
Owe Mattsson och Henrik Lindmark på ambulansstationen i Enköping.
undefined
Owe Mattsson visar den skottsäkra västen som hör till ambulansens utrustning.
undefined
Henrik Lindmark visar dagens hjälm som används av ambulanspersonalen.
undefined
Niklas Rosengren, chef för ambulansstationerna i Enköping och Bålsta.
undefined
Owe Mattsson visar väskan med utrustning som lämpar sig för vård vid våldsamma skador.
undefined
Owe Mattsson har märkt en stor förändring när det gäller de situationer som han och kollegorna hamnar i.
undefined
Henrik Lindmark har inte varit med om någon skjutning.
undefined
Henrik Lindmark med hjälmen som ingår i skyddsutrustningen.
undefined
Utrustning som används vid vård av våldsamma skador.
undefined
Owe Mattsson tar fram skyddsvästen.

Ambulanssjuksköterskan Owe Mattsson har varit i yrket i 34 år. Han jobbar mest i Uppsala men även i Enköping. Skjutningarna har ökat i Uppsala, men Enköping är hittills i stort sett förskonat.

Owe Mattsson har varit på ett par skjutningar i Uppsala.

– Nu har det blivit vardag med skjutningar. För 10-20 år sedan var det unikt. Nu händer det tyvärr ganska ofta, säger han.

Han och ambulanssjukvårdaren Henrik Lindmark, som är IT- och sambandsansvarig i Region Uppsalas ambulanssjukvård, visar en skyddsväst och den särskilda väska med utrustning för vård vid skjutvåld. I väskan finns bland annat hjälpmedel för att snabbt stoppa blodflödet. Det är liknande utrustning som militären använder när skadade vårdas vid strid.

Utöver de skottsäkra västarna håller ambulanserna i regionen dessutom på att utrustas med nya kevlarhjälmar. Det finns hjälmar redan idag i ambulanserna, men de nyare hjälmarna ska ge ett lika bra skydd som militära skyddshjälmar. 

Vid larm om skottlossning upprättas en brytpunkt där ambulansen ska invänta polisens klartecken.

– Då inväntar vi polis så att vi inte åker rakt in i det. När polisen bedömer det som tillräckligt säkert för oss får vi komma in, förklarar Owe Mattsson.

– I bästa fall har larmcentralen fått information om att det är något allvarligt som har hänt och som vi inte ska åka in i, men det händer att vi åker in i situationer där det inte har framgått hur det ser ut på plats. Då ska vi även kunna sätta på oss skyddsvästarna, säger han.

Skyddsvästarna finns med i ambulanserna under varje arbetspass. I vissa situationer ska ambulanspersonalen enligt fastslagna rutiner sätta på sig västarna.

– Får man larm om skottlossning eller knivhuggning och sådant. Då ska man ta på sig västen, säger Niklas Rosengren, som är chef för ambulansstationerna i Enköping och Bålsta.

Niklas Rosengren konstaterar att västarna har hunnit bli ett invant moment för personalen. När västarna infördes var det dock inte helt okontroversiellt att det skulle behöva finnas skottsäkra västar i ambulansernas utrustning.

– Det finns generellt två läger. Det ena är att man tycker att det är bra. Det andra att det är för jäkligt helt enkelt, att vi inte ska behöva vara i de situationerna och att vi inte ska utsätta oss för sådant, säger han.

– Vi ska inte utsätta oss för risker, men ambulansyrket idag innebär att man hamnar i situationer där en vanlig människa, som du till exempel, aldrig skulle fundera på att ens sätta sin fot. Det kan exempelvis vara en sen novemberkväll och det ligger en knivhuggen person på en gångväg. Du ser inte vilka som finns runtomkring dig, polisen är där men det känns som ett otryggt område att vara i. De flesta går hem och låser in sig i en sådan situation och då ska vi ta oss dit, berättar Niklas Rosengren.

Går det att jobba bra med västen?

– Ja, det gör det. Vi la väldigt mycket krut på att den skulle fungera att jobba i sjukvårdsmässigt. I upphandlingen för västen ställde vi väldigt höga krav på användarvänligheten.

– Jag vill poängtera att skyddsväst inte är ett sätt för ambulanspersonalen att ta ökade risker. Man ska inte tro att vi iförda skyddsvästar ska göra James Bond-rullningar under någon garageport, utan det här är enbart ett sätt för oss att öka säkerhetsmarginalerna för våra värdefulla medarbetare, säger Niklas Rosengren.

Fler regioner har nu följt efter Region Uppsala och infört skyddsvästar i ambulanserna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!