I år ska valborgsmässoelden brinna vid Åsenstugan

Valborgsmässoelden vid Åsenstugan kommer att brinna i år enligt planerna, efter ett uppehåll under två år på grund av pandemin.

Valborgsfirande vid Åsenstugan har en lång tradition, här en bild från 2004. I år tas traditionen upp igen efter två års uppehåll på grund av pandemin.

Valborgsfirande vid Åsenstugan har en lång tradition, här en bild från 2004. I år tas traditionen upp igen efter två års uppehåll på grund av pandemin.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Enköping2022-04-18 08:00

I år kan vi äntligen sjunga in våren i goda vänners lag enligt tradition på sista april.

Det populära valborgsfirandet vid Åsenstugan, som arrangeras av Thomasförsamlingen vid Västerledskyrkan, kommer att återuppstå efter två år av pandemirestriktioner.

– Vi planerar för det. Det har verkligen varit saknat så det är jättekul att firandet kan bli av i år, säger Eva Kolterjahn, pastor och föreståndare vid Västerledskyrkan.

Enligt tradition är det Equmeniascouterna som efter sitt fackeltåg tänder valborgsmässoelden. Senast firandet hölls, 2019, var dock brandrisken så stor att man fick begränsa eldandet till två eldkorgar på platsen.

Förhoppningen är dock att det kan bli en riktig brasa i år,

– Emanuel brass kommer att spela och det blir lottförsäljning och självklart finns fika med hembakt. Alla är hjärtligt välkomna, säger Eva Kolterjahn.

Även övriga verksamheter vid Västerledskyrkan har kommit igång ordentligt igen efter pandemin. Som gudstjänster, pensionärssamlingar och barn- och ungdomsverksmhet.

– Folk var lite tveksamma till en början men nu vågar allt fler komma. Barn och ungdomsverksamheten har vi försökt hålla igång trots pandemin. De har ju ändå gått i skolan och verksamheten är så viktig i deras vardag, säger Eva Kolterjahn.

Valborgsfirandet i Sverige är en gammal sed som kom hit från Tyskland under medeltiden. Firandet är ursprungligen katolskt, men förknippades tidigt med ungdomar och deras festande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!