"Våga ta kontakt med efterlevande vid suicid"

Berit Brickner, kontaktperson i Enköping för SPES, uppmanar till att prata om självmord och våga ta kontakt med efterlevande.

"Psykisk ohälsa är inte riktigt accepterat som vilken sjukdom som helst", säger Berit Brickner.

"Psykisk ohälsa är inte riktigt accepterat som vilken sjukdom som helst", säger Berit Brickner.

Foto: Sara Malmborg

Enköping2020-07-04 12:00

Förra året dog 1 269 personer i Sverige av (säkra) självmord, varav 50 personer i Uppsala län, enligt statistik från Socialstyrelsen. Män är överrepresenterade vid suicid och står för två tredjedelar av dödsfallen.

För 13 år sedan miste Berit och Peter Brickner sin 17-åriga son.

– Det är något man lever med i resten av sitt liv, säger Berit.

Sedan fyra år tillbaka är Berit kontaktperson i Enköping för Riksförbundet för suicidprevention och efterlevandes stöd (SPES). Det var även hit som paret Brickner sökte sig efter att deras egen son gått bort.

– SPES var vår livlina. Att få kontakt med andra drabbade som vi kunde dela erfarenheter med var viktigt. Därför ville jag ge tillbaka genom att bli kontaktperson, säger Berit.

Berit tycker att det är viktigt att efterlevande får veta att de inte är ensamma. Därför är stödgrupperna bra, där efterlevande kan berätta om sina erfarenheter och känslor tillsammans med andra drabbade.

Psykisk ohälsa behöver uppmärksammas mer, tycker hon.

– Det florerar fortfarande en del fördomar om psykisk ohälsa och självmord. Det krävs bättre kunskaper. Psykisk ohälsa är inte riktigt accepterat som vilken sjukdom som helst, säger Berit.

Hennes man instämmer.

– Det krävs mer forskning. Fysiska saker är lättare att se. Som att någon har brutit en arm. Men psykisk ohälsa är svårare att greppa för folk, säger Peter.

Samtidigt är Berit medveten om att det kan vara svårt för personer som inte är drabbade att förstå.

– Det var först när vi blev drabbade som vi upptäckte att det faktiskt skrivits en del om självmord. Men det var inget vi hade lagt märkte till innan, säger Berit.

Hon uppmanar till att våga ta kontakt med efterlevande som har närstående som gått bort genom suicid. Det är viktigt att bryta tystnaden och våga ställa frågor.

– Det är bättre att fråga än att inte säga någonting. Och att lyssna fördomsfritt om personen vill berätta, säger Berit.

Samma sak gäller med personer som mår dåligt eller löper risk att drabbas av psykisk ohälsa. Framför allt nu när många är isolerade under pandemin.

– Just i coronatider är det viktigare än någonsin att hålla kontakten och visa att man bryr sig. Det är många som är ensamma. Och att man inte ger upp utan fortsätter att höra av sig, säger Berit.

Mår du dåligt? Vid akuta lägen ring alltid 112. Självmordslinjen nås på 90 101. För fler organisationer se 1177 Vårdguiden.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!