Vadsa-loppet sätter fokus på hörsel

Se varandra i ögonen. Det är viktigt när man talar med någon som har en hörselnedsättning. Vadsa-loppet i Enköping under söndagen vill sätta fokus på frågor om hörselskador.

Lena Thorén, ordförande HRF Enköping-Håbo som har 110 medlemmar. De senaste fem åren har medlemsantalet ökat med 5–10 personer varje år. Föreningen har flera arrangemang under året vilket lockar fler och fler.

Lena Thorén, ordförande HRF Enköping-Håbo som har 110 medlemmar. De senaste fem åren har medlemsantalet ökat med 5–10 personer varje år. Föreningen har flera arrangemang under året vilket lockar fler och fler.

Foto: Anna Olofsson

Enköping2024-05-10 05:00

Nyheten i korthet

  • Hörselskadades Riksförbund (HRF) i Enköping-Håbo arrangerar den 12 maj Vadsa-loppet för att öka medvetenheten om hörselskador.
  • Loppet, som hade sin premiär förra året, syftar till att sprida kunskap om hörselskador och råd om hur man bäst kommunicerar med personer som har en hörselnedsättning.
  • Lena Thorén, ordförande i HRF Enköping-Håbo, betonar vikten av ögonkontakt vid kommunikation med hörselskadade och uppmanar till tidig upptäckt och behandling av hörselnedsättning.
undefined
Längs stigar och över broar i parken. Lena Thorén, ordförande HRF Enköping-Håbo, hoppas att Vadsa-loppet på söndag sätter fokus på höresskadades vardag.
undefined
Lena Thorén är ordförande HRF Enköping-Håbo. Hon sätter upp informationsblad vid bibliotekets entré där starten för loppet kommer att ske på söndag vid lunchtid.
undefined
Lena Thorén visar vägen ut från biblioteket och vidare till Drömparken där Vadsa-loppet kommer att gå.
undefined
Lena Thorén, ordförande HRF Enköping-Håbo.

Det kan ligga nära till hands att tro att det hjälper att prata högt och nästan skrika när man ska prata med någon som har en hörselnedsättning. Men ännu viktigare är att titta i ögonen på den man talar till. Och att då även tala tydligt och vänta in varandra så att man inte pratar samtidigt. Annars kan det bli svårt att uppfatta vad som sägs.

Detta och mycket annan fakta delar HRF Enköping-Håbo med sig av söndagen den 12 maj då Vadsa-loppet ordnas. Det är HRF, Hörselskadades riksförbund, som är arrangör till loppet över hela landet. Storleken på startavgiften väljer man själv. Beloppet går till arbetet i HRF.

– Syftet är att sprida kunskap om hörselskador. Vi kommer att dela ut information till dem med hörselnedsättning, men vi vill även nå ut till dem som inte har någon hörselskada, säger Lena Thorén, ordförande i HRF Enköping- Håbo.

Vadsa-loppet gick för första gången förra året.

– Då nådde vi inte riktigt ut så vi hoppas på fler deltagare i år, säger Lena som kommer att vara på plats vid starten som går vid Enköpings bibliotek vid lunchtid.

Loppet går utmed ån. En slinga på 1,2 kilometer och en på drygt 2,5. Man kan ta sig fram som man vill. Springa, gå, lunka eller med rullstol.

Lena Thorén har en hörselnedsättning sedan barndomen. Hon har flera tips på vad man bör tänkta på.

– Det är ganska stor okunskap både bland allmänhet och personal. Det är viktigt med ögonkontakt. Man kan ska till exempel inte prata samtidigt som man har bråttom ut genom dörren. Eller samtidigt som man är i ett annat rum och tro att den med hörselskada då kan höra vad du säger.

Det är också viktigt att man tar tag i sin hörselnedsättning i tid, påpekar Lena.

– Genomsnittsåldern för att skaffa sig hörselapparat är 72 år. Men man bör göra det i tid så att man inte isolerar sig hemma för att man inte hör. Det finns nämligen forskning som ser en koppling mellan hörselnedsättning och demenssjukdomar. Forskarna är inte riktigt på det klara med hur hörselskador är kopplat till demens, men det talas om ett samband.

Enligt statistik som HRF tar del av, finns det cirka 1,5 miljoner hörselskadade personer i Sverige. Därmed är det även många anhöriga som berörs. Därför har HRF Enköping-Håbo nyligen startat en anhöriggrupp.

– Det har varit väldigt uppskattat, säger Lena Thorén som hoppas att Vadsa-loppet också blir uppskattat och att hon når ut med ännu mer information.

Tips från HRF

– Ha ögonkontakt när du talar i miljöer där det är svårt att höra och när du talar med någon som har en hörselnedsättning.

– Tala en i taget så blir det lättare att urskilja vad som sägs.

– Skaffa hörapparat i tid.

– Det kan ta tid att prova ut en hörapparat som passar – ha tålamod!

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!