Det är miljö- och byggnadsnämnden, som i egenskap av tillsynsmyndighet, har förelagt kommunstyrelsen att ta fram en provtagningsplan för sex gamla nedlagda deponier. Provtagningsplanen ska gälla en miljöteknisk markundersökning för de sex tipparna.
Om inte kommunstyrelsen har kommit in med en provtagningsplan före den 30 juni nästa år måste kommunen betala ett vite på 30 000 kronor per deponi.
Sedan tidigare har konsulter genomfört provtagning i tre andra gamla deponier i Enköpings kommun. Föreläggandet om de övriga sex deponierna är en fortsättning på det jobbet. Men det finns ännu fler. Totalt finns ett 40-tal nedlagda deponier inom kommunens gränser, tippar som har använts i en tid före vår tids syn på sophantering, sortering och återvinning.
De sex deponierna som så småningom ska genomgå markundersökning är Höjatippen, Torslundatippen, en nedlagd deponi i Romberga, Rombergatippen, Fjärdhundratippen och Simtunatippen.
Jan Fredriksson (C), som är ordförande för miljö- och byggnadsnämnden, var faktiskt ordförande för naturvårdsnämnden när kommunen 1985 lät genomföra en inventering av nedlagda deponier i kommunen. Det är den inventeringen som ligger till grund för de nya undersökningarna av deponierna.
– Det gjordes en inventering 1985 och sedan dess har det inte hänt så mycket, säger Jan Fredriksson.
Han berättar att miljö- och byggnadsnämnden hade räknat med att provtagningsplanen för de sex deponierna skulle ha varit framtagen i år och att nämnden nu har beslutat om vitesföreläggandet för att sätta fart på processen.
Kommunstyrelsen har hänvisat till att den behöver få tillräckligt med tid till att göra en upphandling och kunna anlita miljötekniska konsulter till jobbet. Därför har miljö- och byggnadsnämnden gett tid till 30 juni i stället för ett tidigare förslag om att sätta tidsgränsen vid 28 februari.
– Nu ger vi kommunstyrelsen en chans att upphandla det här och komma in med ett skriftligt förslag om hur de tänker gå tillväga. Sen ska vi godkänna det, berättar Jan Fredriksson.
Tipparna har vuxit igen för länge sedan och markundersökningarna ska nu visa vad som döljer sig under markytan. Förhoppningsvis finns där inga allvarliga föroreningar.
– På den tiden hade vi både DDT och asbest. I värsta fall kommer de att hitta något sådant. Vi vet ju inte. Men vi tror att det rör sig om hushållssopor och lite byggavfall, säger Jan Fredriksson.