Vaccineringen har gett effekt inom äldreomsorgen

Smittspridningen inom kommunens äldreomsorg har lugnat ner sig. De senaste veckorna har man bara haft enstaka fall av smitta bland kunderna.

”Inom äldreomsorgen är det i det närmaste smittfritt, det är glädjande och ger framtidshopp”, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

”Inom äldreomsorgen är det i det närmaste smittfritt, det är glädjande och ger framtidshopp”, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska.

Foto: Magnus Eriksson/arkiv

Enköping2021-04-09 07:00

– Vi kan konstatera att inom äldreomsorgen där vi vaccinerat klart är det i det närmaste smittfritt, det är glädjande och ger framtidshopp, säger Anna-Karin Bye, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) vid vård- och omsorgsförvaltningen i Enköping.

På äldreboendena har de flesta av kunderna tackat ja till vaccinering vilket troligen är en anledning till det förbättrade läget. En annan bidragande faktor menar Anna-Karin Bye är det goda arbetssätt som personalen alltid har inom äldreomsorgen.

Personalens arbete har varit helt avgörande för att smittan kunnat begränsas.

– Vi jobbar aktivt med smittspårning och extra insatser för att stoppa smittan. Uthållighet och noggrannhet betyder mycket och vi har sett hur vi lyckats stoppa smittkedjor, bland annat inom hemtjänsten på Kryddgården för inte så länge sedan.

Kunderna inom hemtjänsten rör sig generellt sett mer ute i samhället och blir där mer exponerade för smitta än personer på äldreboenden.

Skyddskraven inom den kommunala omsorgen är högre än inom den slutna vården (regionens sjukvård). Både visir och munskydd måste användas.

Hur länge det höga skyddskravet ska råda är oklart. Det beror på hur vaccineringarna fortlöper.

– Skyddskraven med både visir och munskydd frestar naturligtvis på medarbetarna, de är hjältar i omständigheterna på arbetsplatserna, säger Anna-Karin Bye.

Inom LSS-verksamheten har de flesta kunderna ännu inte fått vaccin då regionen gjort omprioriteringar i turordningen.

– Vi har 18 LSS-boenden och nästan alla har varit smittfria. Det har bara varit någon enstaka person som smittats och det är vi tacksamma för då smittan i samhället ökar igen. Det är en skör grupp och vi ser fram emot att de får vaccin, säger Anna-Karin Bye.

Förvaltningen följer rapporterna från regionens forskningsprojekt Crush Covid för att ha en god beredskap.

– Vi följer det på nära håll och vet vilken stadsdel som har hög smitta. Det skapar en medvetenhet och beredskap handlar mycket om just medvetenhet, säger Anna-Karin Bye.

Regionens sjukvård är fortfarande är hårt belastad och smittspridningen i länet är hög, det påverkar indirekt kommunens sjukvård.

– Sjukvård och omsorg kan inte ensamma bekämpa smittspridningen, alla behöver ta ansvar och vi vill uppmana allmänheten att stå med oss i kampen mot smittspridning genom att följa råden från folkhälsomyndigheten, säger Anna-Karin Bye.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!