Kritik mot skola efter misstänkt våldtäkt

Efter en misstänkt våldtäkt under skoltid riktar både anhöriga och en advokat kritik mot en skola i Enköping.

Anhöriga till en elev på Westerlundska gymnasiet har polisanmält att eleven utsatts för våldtäkt under skoltid men anser att eleven inte fått något stöd från skolan. "Hen erbjöds att byta grupp, de andra barnen kunde de inte flytta på", säger en anhörig.

Anhöriga till en elev på Westerlundska gymnasiet har polisanmält att eleven utsatts för våldtäkt under skoltid men anser att eleven inte fått något stöd från skolan. "Hen erbjöds att byta grupp, de andra barnen kunde de inte flytta på", säger en anhörig.

Foto: Jessicia Gow/TT

Enköping2024-02-26 05:00

En elev i Enköping har enligt uppgift utsatts för trakasserier och sexuella övergrepp, bland annat en våldtäkt, av en annan elev under skoltid.

Men polisens förundersökning i fallet lades ned och eleven gick kvar i samma klass som den utpekade förövaren, vilket upprör både anhöriga och familjens jurist.

– Jag kan inte förstå att det fungerar så idag, säger advokat Hanna Spets.

Trakasserierna mot eleven, som gått det anpassade programmet på Westerlundska gymnasiet, ska enligt anhöriga ha pågått i flera års tid men det är först det senaste året som hen vågat berätta om det.

EP har varit i kontakt med anhöriga som säger att eleven, som är i tonåren, mår mycket dåligt och är diagnostiserad av läkare med posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) efter händelsen.

De anhöriga är kritiska till att skolan inte gjort mer för eleven som idag avbrutit sina studier.

– Hen erbjöds att byta grupp, de andra barnen kunde de inte flytta på, säger en anhörig.

De anhöriga gjorde själva en polisanmälan om händelsen. De uppger att skolan inte ville anmäla då eleven, av rädsla, ändrat sin version av händelsen.

Polisens förundersökning lades dock ner. Efter att anhöriga fått fram fler uppgifter togs anmälan upp igen, men lades åter ner i brist på bevis. Familjens advokat, Hanna Spets, anser dock att saken bör utredas ytterligare och har begärt överprövning av åklagarens beslut.

Den utsatta eleven erbjöds att byta klass i samma skola men Hanna Spets menar att man istället borde ha flyttat på den misstänkta gärningspersonen.

– Det säger sig självt att eleven inte känner sig trodd. Men omplacera tillfälligt kan man alltid göra fast skolan säger sig inte kunna flytta på en gärningsman.

Rent krasst anser hon att skolan inte gjort någonting för den utsatta eleven.

– Deras agerande innebär att de tar ställning mot offret och för gärningsmannen. Jag kan inte förstå att det fungerar så idag, säger Hanna Spets

Att skolan underförstått säger att man inte tror på eleven menar hon är ett tufft agerande från skolans sida.

– Generellt måste den här attityden förändras, vi kan inte ha ett samhälle där vi gör så här, säger Hanna Spets.

Vad kan ändras för att man lättare ska kunna agera i liknande fall?

– Det är svårt i den här typen av fall, men man reagerar ju över att det verkar finnas instrument för att agera men skolan väljer att inte använda dem. Detta bör diskuteras så att alla skolor hanterar saken på samma sätt, säger Hanna Spets.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!