Utgrävningarna nere vid 1600-talet

På Stattomten vid Stora torget i Enköping har de arkeologiska utgrävningarna startat för säsongen.

Träpålar som markerar resterna av en byggnad och tomtgränser.

Träpålar som markerar resterna av en byggnad och tomtgränser.

Foto: Anders JS NIlsson

Enköping2018-06-25 18:00

I mitten av juni återupptogs utgrävningarna av det historiska Enköping som påbörjades förra året. När tidningen besöker utgrävningsplatsen är det full aktivitet. Schaktningen av jord är avslutad, de har grävt ned en meter ned i marken och arkeologerna bedömer att de börjar komma ned till tidigt 1600-tal, kanske sent 1500-tal. Totalt ska de gräva tre meter ned, tillbaka till 1100-talet, eller kanske ännu tidigare.

Det arkeologiska projektet som kallas för Enescopinge, den medeltida staden, är ett samarbete mellan Arkeologerna på Statens historiska museer och Upplandsmuseets avdelning för arkeologi.

– Stenpackningen som du ser där borta är en gata som går igenom kvarteret. Den finns i flera generationer. Det är antagligen tre olika nivåer av gatan som vi ser just nu. De ser lite olika ut, eftersom under medeltida och tidig modern tid hade den som ägde en tomt ut mot gatan också ansvar för den, säger Joakim Kjellberg, arkeolog och projektledare för Upplandsmuseet.

Gatan som går igenom kvarteret var tre och en halv meter bred, vilket var standard på den tiden. Det kan sättas i perspektiv till dagens fem och en halv meter.

Hittills har de hittat keramik, djurben och träpålar som markerar var resterna av olika hus och tomtgränsen legat. Tomterna har varit avgränsade av något som kan liknas vid gärdesgårdar, någon decimeter utanför husen, för att markera gränserna men även för att skydda från alla djur som annars skulle bita, sparka eller kissa på byggnaden.

– Det kommer antagligen finnas spår av delar av tre kvarter och två gator som är samtida eller något äldre än regalskeppet Wasa, säger Joakim Kjellberg.

Arkeologernas teori är att det har funnits bagarstugor i byggnaderna.

– I de äldsta husen har det varit bageriverksamhet, eller bagarstugor, tror vi. Det har varit ordentliga spisar i dem. I de yngsta lagren finns det spår av bronsgjuteri eller småhantverk, säger Joakim Kjellberg.

I Enköping finns det goda förutsättningar för att göra arkeologiska utgrävningar.

– Vi vet att det som finns här är väldigt välbevarade lämningar för att det är så pass fuktigt och det har legat tätt skyddat från syre. Det är goda bevaringsförhållanden för organiskt material och det är ganska unikt, säger Joakim Kjellberg.

Utgrävningarna pågår åtminstone till och med i höst.

– Vårt jobb är att dokumentera och ta till vara kunskap som annars försvinner när någon bygger på platsen, säger Joakim Kjellberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!