Den senaste omgången av de arkeologiska utgrävningarna av Stattomten, där det gamla stadshotellet en gång stod, har pågått sedan i mitten av juni i år. EP har tidigare rapporterat om att utgrävningarna kommit ned till 1400-talet. Bland annat har delar av ett hus grävts fram, De har även hittat örtugar (ett slags mynt) men även mängder av djurben. Nu har arkeologerna grävt ned sig till 1300-talet och medeltiden, digerdöden härjade i staden, Albrekt av Mecklenburg regerade och senare drottning Margareta.
– Det vi undersöker nu är den senare delen av 1300-talet, perioden för den stora pesten. Vi är osäkra på vad vi ser, men det verkar som att bebyggelsen delvis försvinner och istället används för odling. Samma mönster ser vi på flera tomter som vi har grävt ut, säger Joakim Kjellberg, arkeolog och projektledare för Upplandsmuseet.
I stället för bebyggelse verkar det som att flera tomter användes för odling, bland annat för medicinalväxter.
– Någonting händer i staden men riktigt exakt vad och hur, ska vi jobba vidare med. Vi tror att vi snart kommer ned till en äldre bebyggelsefas som överges och försvinner under den här tiden, säger Joakim Kjellberg.
Arkeologerna har använt metalldetektorer över området, i de olika lagren och därmed har fina fynd gjorts. Bland annat har de hittat Venetianskt, emaljerat glas från 12- och 1300-talet, ett ovanligt fynd.
Även gatan som grävdes fram i 1600-talslagret finns kvar på ungefär samma ställe nere i 1300-talslagret.
Utgrävningarna i Stattomten avslutas senare i höst.