Utanförskapet i Enköping: Ruta har funnit rätt nycklar i livet

I Enköping finns platser där boende anses leva i utanförskap mer än andra.
Ruta Abrha kom till hit 2017 och har skapat sitt eget liv där hon vägrat vara utanför.
– Idag lever jag som de som är uppväxta i Enköping, säger hon.

Ruta Abrha, 33 år, bor i Enköping. "Jag har jättestor respekt för personalen på förskolan och jag trivs så bra i Enköping. Och det finns mycket att göra på fritiden med barnen"

Ruta Abrha, 33 år, bor i Enköping. "Jag har jättestor respekt för personalen på förskolan och jag trivs så bra i Enköping. Och det finns mycket att göra på fritiden med barnen"

Foto: Scharlotte Peppare

Enköping2024-11-30 05:00

Under hösten presenterades en kartläggning om utanförskap gjorts på uppdrag av regeringen för första gången. I Enköpings kommun uppmärksammades St Ilian och Romberga som problematiska områden. 

Arbetslöshet, trånga bostäder och bidrag är några av de saker som finns inom begreppet utanförskap.

Något Ruta Abrha, 33 år, från Eritrea, inte ville ta del av när hon kom till Enköping 2017. Då skulle hon bli mamma till sitt första barn. Hon var gift och hennes man Zerit Tesfahiwet kom efter hit senare samma år.

– Jag hade en vän som jag kunde vända mig till och fråga och få information av när jag kom till Enköping. Det betydde väldigt mycket, gör fortfarande. För innan man lärt sig språket bra så blir allt mycket svårare, säger Ruta Abrha.

I lägenheten på Västerleden är allt välstädat om välkomnande. En brasa sprakar på en tv-skärm medan den kalla vinterluften virvlar utanför.

– Just nu är jag mammaledig, men sen ska jag börja jobba igen och även plugga vidare.

undefined
Ruta Abrha kom till Enköping 2017 helt ensam. Då var hon gravid med sitt första barn. Hennes man Zerit Tesfahiwet kom senare.

I rummet bredvid ligger ettårige Johannes och sover. Han är yngst av tre barn. Ruta Abrha berättar att förskolan spelat en stor roll när det kommer till viktig information och hjälp:

– På förskolan och på kyrkans öppna förskola har de varit jättebra. Mina barn älskar att vara där och jag har fått mycket tips och fått veta om olika regler. Det kan vara en sådan sak som vilka kläder jag skulle köpa och var.

Hon var väldigt målmedveten och bestämd med att hon skulle lära sig svenska bra när hon kom till Sverige från Eritrea. Utan att kunna kommunicera så kommer man inte dit man vill, det var hennes resonemang.

– Många är lite stressade. De berömmer mig och säger Ruta du har allt i ditt liv och så vill jag också ha det. Men man måste ta en sak i taget. Och det viktigaste är att lära sig språket så man kan utbilda sig och kunna jobba. Hur ska du kunna få information om du inte förstår?

Både Ruta Abrha och hennes man Zerit Tesfahiwet är idag utbildade undersköterskor och arbetar inom hemtjänsten. Men hennes mål är högre än så.

– Efter mammaledigheten kommer jag börja arbeta igen samt plugga vidare till sjuksköterska. 

undefined
Familjen betyder mycket för Ruta Abrha. På väggarna hänger många bilder på paret och deras tre barn.

Hur upplever du att det är att bo i Enköping?

– Jag tycker att det är en bra och trygg plats för barnen att växa upp på. Här är lugnt och skönt men nära till andra städer om man vill.

Kan du förstå att det finns utanförskap i Enköping?

– Om jag pratar för mig – jag kom hit ensam som invandrare och började från noll. Men jag kämpade med språket och livet och idag lever jag som de som är uppväxta i Enköping med familj, jobb och studier. Det får inte handla om att man är invandrare. Bostadsbrist till exempel är något som kan drabba alla. Nyckeln är att lära sig språket för att kunna få information och anpassa sig till samhället. Kämpa. Kan jag kan andra, säger Ruta Abrha.

När vi pratar om just språkets betydelse för att bli en del av samhället och vad hon tycker saknas i Enköping, så har hon en bestämd åsikt om att deltagarna på SFI-kurserna borde få mer stöd:

– Jag har hört många som klagar på kurserna. Och jag tycker de bör vara tidsbegränsade. Var fokuserad och bestäm dig för att lära dig och gå vidare till andra kurser. Idag går en del dit och är stressade och ofokuserade och är där alldeles för länge utan att lära sig.

Just isolering tror Ruta Abrha är något man lätt kan hamna i om man inte har barn. Det är på förskolan hon upplevt att personalen även utanför arbetstid engagerat sig när hon behövt lösa saker och de har fått en nära kontakt.

undefined
Ruta Abrha känner sig som en del av samhället i Enköping. På byrån i hallen samsas en svensk flagga och en eritreansk.

Du fick mycket stöd via förskolan. Finns det fler platser som varit betydelsefulla?

– Jag brukar alltid rekommendera Mamma United till de som behöver träffa andra och prata. Det är otroligt viktigt när man inte lärt sig språket bra än, att kunna få ta del där av hur samhället fungerar. Det kommer dit myndigheter och berättar hur det fungerar. Och vi kvinnor träffas för att dela information med varandra.

För tre år sedan köpte hon och hennes man sin lägenhet i Enköping. Hon har jobb, hunnit ta körkort och bilda familj med tre barn. Hon nämner flera gånger att vägen dit är att det är du själv som måste hitta lösningar, framför allt genom information.

– Jag har fler mål i livet. Nu kommer fokus vara mycket på barnen och deras uppväxt och att de får det bra. Vi har en lägenhet och jobb och det kommer bli mer studier. Men klart jag skulle vilja bo i hus sen, säger Ruta Abrha.

undefined
Ruta Abrha är mammaledig till Johannes som är 1 år.
undefined
"Många är lite stressade. De berömmer mig och säger Ruta du har allt i ditt liv och så vill jag också ha det. Men man måste ta en sak i taget. Och det viktigaste är att lära sig språket så man kan utbilda sig och kunna jobba. Hur ska du kunna få information om du inte förstår?" säger Ruta Abrha.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!