Uppskattat möte för entreprenörer

Intresset för den entreprenörsträff som kommunen ordnade gällande avloppsanläggning var stort. Närmare 80 personer var anmälda till träffen.

Ansökningar. "Det är sällan vi kan skriva beslut direkt, ansökningarna måste ofta kompletteras", säger Johanna Rynman miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Ansökningar. "Det är sällan vi kan skriva beslut direkt, ansökningarna måste ofta kompletteras", säger Johanna Rynman miljö- och hälsoskyddsinspektör.

Foto: Magnus Eriksson

Enköping2017-02-10 13:00

Många entreprenörer jobbar med att gräva enskilda avlopp men kunskaperna om vad en ansökan till kommunen ska innehålla varierar mycket.

– De flesta vill ofta veta vad de kan göra för att få ett snabbt tillstånd istället för att vi ska sitta och skriva kompletteringar när vi får in dåliga ritningar eller beskrivningar, säger Johanna Rynman, miljö och hälsoskyddsinspektör vid Enköpings kommun.

Mötet gav en möjlighet för entreprenörer och kommunens handläggare att träffas i verkligheten och även kommunens miljöchef Linda Jacobson var på plats.

Johanna Rynman inledde med att gå igenom ansökningsprocessen där ett av de stora problemen är att ansökningar som lämnas in till kommunen ofta är ofullständiga.

– Det är mycket detaljer som ska med och det är sällan vi kan skriva ett beslut direkt, det krävs ofta kompletteringar. Men när ansökan är komplett får det ta max sex veckor till beslut, vi ger det ofta inom fyra veckor, säger Johanna Rynman.

En del handfasta råd gavs till entreprenörerna om vad de ska tänka på; att läsa igenom beslutet noga, att dokumentera, om något händer med anläggningen senare, att räkna på fler exempel.

– Om villkoren inte följs är det fastighetsägaren som kan bli åtalad, tänk på att de ofta inte har kunskaperna. Och ring och fråga oss, vi är en resurs, säger Johanna Rynman.

Att kommunen anordnade träffen för entreprenörer uppskattades av deltagarna.

– Det är viktigt att uppdatera sig om vad som händer. Vi jobbar över hela Sverige och det kan skilja mycket mellan de olika kommunerna vad gäller regler, tider, ansökningar och så vidare. Det kan även skilja inom kommunen beroende på vilken handläggare man har, säger Robert Sigvardsson från företaget Avloppscenter i Västerås som säljer reningsverk.

Enköpings initiativ gav ett ambitiöst intryck tyckte Joakim Hellberg från företaget Ecotech i Salem som jobbar med minireningsverk.

– Det är jättebra, ett sätt att hjälpa oss och entreprenörerna att göra rätt från början. Det är framsynt på ett sätt jag inte sett i större utsträckning i andra kommuner, säger Joakim Hellberg

Under träffen informerades även om de förslag till förändringar i lagstiftningen som tagits fram, om kommande avloppsinventeringar i kommunen och om de nya kraven på årlig rapportering av egenkontroll av minireningsverk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!