Uppdraget: Kolla att matgäster håller distans

Coronapandemin har gjort att miljöförvaltningen fått extra mycket att göra när de nu också ska kolla trängsel på pubar och restauranger.

Ida Butler och Josefin Åslund gör trängselkontroller på pubar, restauranger och kaféer. Avstånd, gruppstorlekar och hygienåtgärder kollas, och informationsmateriel delas ut.

Ida Butler och Josefin Åslund gör trängselkontroller på pubar, restauranger och kaféer. Avstånd, gruppstorlekar och hygienåtgärder kollas, och informationsmateriel delas ut.

Foto: Lotta Lille

Enköping2020-12-14 06:00

Avstånd i köer, mellan sällskap och vid bufféer, möblering och tydlig information om hur smittspridning minskas. Det ingår i det som livsmedelsinspektörerna ska kontrollera vid kommunens näringsställen sedan i april. Inspektörerna turas om att göra kontrollerna dag-, kvälls- och nattetid.

Ida Butler och Josefine Åslund är två av de som gjort trängselkontroller. Deras intryck är att såväl personal som gäster är positiva till kontroller och till att rätta eventuella brister.

– Från april och fram till december gjordes 169 besök på restauranger, kaféer och pubar. I 13 procent av alla besök gjordes uppföljningar eftersom brister noterats, alla brister har åtgärdats frivilligt, berättar Josefine Åslund.

Enligt förvaltningens planering ska minst en kvälls- och en lunchkontroll göras varje månad. Varje kontrollrunda omfattar flera näringsställen, även i kransorterna. Till det kommer kontroller efter anmälda klagomål på trängsel, och ordinarie arbetsuppgifter som också ska hinnas med.

– Verksamheter med hög risk, kvälls- eller nattöppet och alkoholservering har fått 6-7 besök, de med låg risk och som följer rekommendationer får 1-2 besök. Mest uppskattat är råd och information, säger Ida Butler.

Antalet serveringsställen har tvärsemot vad man kunnat förvänta ökat under pandemin, från 69 i april till 76 i december.

– Det är en del av förklaringen till att fyra av 76 ställena ännu inte besökts. De är nyöppnade, eller har varit stängda, säger Ida Butler.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!