Enköping-Håbo kommer att få ett eget Team Maria där sjukvård och socialförvaltningar samarbetar för att ge bättre hjälp till unga med missbruks- och/eller psykiska problem. Region Uppsala drev åren 2018-2019 ett pilotprojekt med ett Team Maria som hade hela länet som upptagningsområde och en öppenvårdsmottagning placerad i Uppsala. Projektet var lyckat och fortsätter under 2020. Sjukhusstyrelsen har också beslutat utöka projektet med ett upptagningsområde i Enköping-Håbo.
– Tanken är att man ska fånga upp de unga som har psykiska problem och är i riskzonen för att börja missbruka narkotika så tidigt som möjligt. Vi utgår från samverkan mellan socialtjänst, beroendemedicin och barn- och ungdomspsykiatrin för att på bästa sätt kunna hjälpa individen, säger Ann-Marie Nilsson, verksamhetschef på Enköpings socialförvaltnings öppenvård.
Team Maria Enköping-Håbo kommer enligt Anna Cervin, chef för BUP i Uppsala, sannolikt att vara placerat vid BUP på Linbanegatan i Enköping. Teamet består av psykolog, sjuksköterska, läkare och en projektledare. BUP eller socialtjänsten kan remittera unga till Team Maria för bedömning, och vid inskrivning ska patienten, eventuell vårdnadshavare och en person från den enhet som remitterat ungdomen vara med.
– I praktiken är det kommunerna som remitterar eftersom det inte behövs remiss på samma sätt om personen är inskriven vid BUP redan. Teamet gör en bedömning av missbruket och de psykiatriska behoven, behandlingen är det respektive förvaltning som ansvarar för, BUP när det gäller medicinska och psykiatriska behov, socialtjänsten när det gäller psykosociala insatser, säger Anna Cervin.
För Ann-Marie Nilsson är Team Maria en välkommen ny möjlighet:
– Genom att ungdomar nu också kan utredas av BUP i Enköping värnas tillgänglighetsprincipen, och genom att flera parter tidigt samarbetar och de ungas familj tas med i behandlingen så fångas olika delar i en människas liv in i stället för att man jobbar med varje problem i stuprör. Man kan inte lösa hela problemet om man bara ser en av delarna, hela människans livssituation behöver tas i beaktande, säger Ann-Marie Nilsson.
Det viktigaste med Team Maria-modellen för Enköpingsborna anser hon är att det sker en samverkan mellan vårdens olika instanser:
– Många tycker att vi skyller på varandra och att de inte får hjälp någonstans. Det hoppas jag att Team Maria kommer att råda bot på, säger Ann-Marie Nilsson.