Vattensporter med kanoter, sup-brädor och vattenskotrar är populärt i år då många ”hemestrar” på grund av corona. Likaså fiske i sjöar och vattendrag.
Men det finns en stor risk att man sprider främmande arter och sjukdomar med redskapen. Vissa av dessa växter och djur är invasiva och kan påverka den biologiska mångfalden, de sprider sjukdomar och konkurrerar ut inhemska arter.
– Det finns flera saker man kan tänka på, säger Ingrid Hägermark, förbundschef för Mälarens vattenvårdsförbund. Det handlar till exempel om att använda bete från vattendrag nära där man fiskar och att alltid tömma båtmotorn på vatten när man tagit upp den.
Det finns flera främmande arter i våra stora insjöar Mälaren, Hjälmaren, Vänern och Vättern. Sjögull, som finns i Mälaren, och kräftpest är de arter man tror har störst negativ påverkan. Arterna kan komma in i vattnen genom utsättning av främmande växter och djur eller som fripassagerare på båtskrov.
– Invasiva främmande arter bedöms vara ett av de största hoten mot den biologiska mångfalden på global nivå. I framtiden, med ett varmare klimat, kommer troligen arterna tyvärr lättare kunna etablera sig i våra sjöar, säger Ingrid Hägermark.
Det man kan tänka på är bland annat: Att tömma beteshink och inte släppa ut levande bete som fisk och kräftor i andra vatten än där man fångat dem och att rengöra fiskeredskap, dykutrustning, båtar och annan utrustning innan den flyttas till nytt vatten.