Totalt är det 120 hektar naturbetesmarker, fördelade på 10-15 områden, som ska restaureras och stängslas för djurbete i länet. Åtta av hektaren ligger i Enköpings kommun, resten i Tierp och Östhammar.
Fokus i projektet är att insatserna ska gynna hotade arter och livsmiljöer där arterna kan etablera sig, som örtrika torrbackar.
– Det finns en stor brist på betade ås-miljöer och genom projektet kan vi hjälpa flera rödlistade arter i Enköping, säger Pär-Ola Borgestig, natur- och friluftsförvaltare vid Enköpings kommun.
Exakt vilka områden som kommer att ingå i projektet är ännu inte klart men Hemsta söder om Enköping är ett område som diskuteras.
– Där finns den svartfläckiga blåvingen som är akut hotad då torrbackar växer igen. Den finns i norra Hjälstaviken också. Den är extremt krävande på miljö, backtimjan och myror som tar in fjärilslarverna i boet ska finnas där, säger Pär-Ola Borgestig.
Projektet beräknas komma igång under 2023 och samarbete sker med privata markägare så man får betesdjur till de inhägnade områdena.
Projektet finansieras till hälften, 951 000 kronor, genom LONA-stöd (Lokala naturvårdsprojekt) och resten av Världsnaturfonden (WWF).
– Enköpings kommun som står som huvudsökande för LONA-stödet men det är Upplandsstiftelsen som är drivande och gör det stora jobbet, säger Pär-Ola Borgestig.
Upplandsstiftelsen har arbetat med restaurering av ängar och hagar i drygt 20 år och i samarbete med mark- och djurägare återskapat omkring 3 000 hektar naturbetesmark och slåtteräng i länet.