Det var i februari förra året som en kvinna i mellansverige via den ideella föreningen i Enköping adopterade två hundar från Spanien.
Hon betalade 4 600 kronor för hundarna men bara efter tre veckor avlivades den ena hunden och en månad senare den andra.
Kvinnan anmälde händelsen till Allmänna reklamationsnämnden (ARN) och begärde ersättning om närmare 16 000 kronor för veterinärkostnader och medicin samt för inköpspriset då hon ansåg att hundarna var sjuka redan vid leverans.
ARN anser att det finns bevis för att den ena hunden var sjuk vid leverans, däremot inte den andra hunden, och rekommenderar föreningen i Enköping att betala 8 216 kronor till kvinnan.
Susanne Sjöström som står bakom föreningen som förmedlar gatuhundar från Spanien är kritisk till ARN:s beslut. Hon kommer inte att betala i nuläget då hon anser att föreningen inte gjort något fel.
Föreningen förmedlar hundar från ett hundhägn i Spanien men utan någon ekonomisk vinst, betalningen går till hundhägnet och till kostnaderna för transporter. ARN anser dock att ett bindande avtal ingåtts motsvarande ett köpeavtal och att föreningen då är ansvarig.
– Föreningen är ingen juridisk person och det adoptionskontrakt som skrivs är inte juridiskt bindande. Man kan inte sälja något man inte äger, jag är väldigt förvånad över deras bedömning, säger hon till EP.
Båda hundarna menar hon var friska när de kom till Sverige, de var veterinärbesiktigade, vaccinerade, avmaskade och chippade.
– När jag hörde att den ena hunden var sjuk erbjöd jag mig att köpa tillbaka den men ägaren valde att avliva den. Jag blev så ledsen, jag anser att hundarna blev sjuka då de missköttes i Sverige, säger Susanne.
Är det inte alltid en risk att importera gatuhundar?
– Nej, spanska hundar är inte vildhundar, det är i botten sällkapshundar som dumpas av olika anledningar, inte vildhundar som exempelvis i Rumänien eller Ryssland. Jag jobbar mot ett seriöst hägn där hundarna blodtestas, kastreras, avmaskas och chippas innan de åker.
Föreningen förmedlar omkring 140 hundar från Spanien varje år och har tillstånd för verksamheten från länsstyrelsen och Jordbruksverket.
– Jag kör enligt alla regler och helt ideellt då jag månar om hundarna på gatan. Men jag har minskat ner på antalet hundar nu och kommer att gå mer på magkänslan i förmedlingen framöver, säger Susanne.