Med röstsiffrorna 4–3 godkändes detaljplanen av majoriteten i plan-, mark- och exploateringsutskottet på onsdagen. Ledamöterna från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna sa alla ja till den plan som många väntat på i flera år.
– Jag är så glad att vi fick det här i mål. Jag är övertygad om att hotellet kommer att bli en tillgång till centrum och hela Enköping, säger plexutskottets ordförande Ulrika Ornbrant (C).
Socialdemokraterna och Nystart Enköping har även tidigare varit emot förslaget och höll nu fast vid att det borde avslås. När det stod klart att planen skulle gå igenom krävde Anders Wikman, (NE) att Vi Invests ekonomiska möjligheter att genomföra projektet ska redovisas.
– Vi har ju hittills inte fått någon betryggande information om hur bolaget ska klara av det här. Jag ville att vi i kommunstyrelsen skulle få se ekonomin i projektet och hur de planerar att finansiera det, säger han.
Wikmans oro är att Vi Invest inte klarar av att bygga hotellet vid torget.
– Då kan vi bli stående med en död hand över tomten i fem år. Under genomförandetiden får detaljplanen inte ändras om någon fastighetsägare som berörs motsätter sig det, säger han.
Anders Wikmans krav avslogs men fick medhåll av Socialdemokraterna Linda Johansson och Solweig Sundblad. De menar att kommunen ska vara försiktig med att utforma detaljplaner specifikt för en aktör och i stället utgå från en flexibilitet så att en annan aktör kan ta över projektet vid behov. Partiet anser också att detaljplanen gör för stora avsteg från den fördjupade översiktsplanen.
Ulrika Ornbrant håller med om vikten att säkerställa att Vi Invest klarar av projektet.
– Men den frågan hör inte till detaljplanen. Bolagets ekonomi kommer vi att kontrollera när de senare har sökt bygglov. Visar det sig då att de inte har ekonomi som klarar projektet säljer vi inte fastigheten till dem, säger hon.
Socialdemokraternas påstående att planen är utformad specifikt för Vi Invest håller hon inte med om.
– Planen är anpassad framför allt efter kommunens önskemål. Det är vi som äger marken och har drivit projektet utifrån hur vi tycker att ett hotell ska byggas, säger hon.
Innan detaljplanen kan vinna laga kraft ska den ta vägen via kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut.
Om ingen sedan överklagar den vinner den laga kraft och bygglovsprocessen kan starta.
Överklagas planen väntar en domstolsprocess som kan ta upp till två år.