Tusentals soldater till Enköping vid Nato-ja

Kanske är det på veckans Nato-toppmöte i litauiska Vilnius som Sverige formellt kan godkännas som medlem i försvarsalliansen. Blir vi ett medlemsland kommer det att innebära nya krav på regementen runt om i Sverige och i Enköping.

Rekryter avtackas vid regementet i Enköping. Fler soldater kan komma att stationeras vid regementet i Enköping om Sverige blir medlem i Nato.

Rekryter avtackas vid regementet i Enköping. Fler soldater kan komma att stationeras vid regementet i Enköping om Sverige blir medlem i Nato.

Foto: Försvarsmaken

Enköping2023-07-11 05:11

– Vårt uppdrag kommer inte att förändras i grunden men vi måste rusta för att ta emot Nato-styrkor i egenskap av värdland om vi blir medlemmar. Det är en stor och viktig uppgift säger, Per Nilsson regementschef för ledningsregementet i Enköping.  

Om Sverige blir medlem i försvarsalliansen väntas regementet i Enköping, likt många andra militära anläggningar i landet, kunna behöva kunna ta emot tusentals soldater i händelse av militärövningar eller ett väpnat angrepp. Det är potentiella scenarion som ställer höga krav på logistik så att samtliga förband har nödvändigheter som husrum, drivmedel och mat. Per Nilsson menar att civilsamhället kommer ha en avgörande roll i sådana situationer och att Enköping på olika sätt kan behöva ställa upp med resurser.    

– I krig kan det handla om att kommunen till exempel ställer upp med lokaler där förbanden kan sova som gymnastiksalar eller att lokalbefolkningen stöttar med material, säger han.   

Ledningsregementet fyller också en unik strategiskt roll inom det svenska försvaret, det är på garnisonen i Enköping som förmågor skolas för att leda och stödja andra förband inom bland annat flygvapnet och armén. Dessutom tränar regementet soldater med specialkompetenser inom särskilda områden som cyberförsvar och psykologiska operationer i syfte att bättre skydda Sverige från den typen av yttre påverkan. Om Sverige skulle erkännas som officiell Nato-medlem kan militära styrkor från de andra medlemsländerna i Europa komma att delta i övningar och utbildningar på plats i Enköping. Vissa av de svenska officerarna som arbetar på regementet skulle även kunna komma att ingå i Natos ledningsstab. 
Det är något som skulle kunna innebära språkförbistringar men Per Nilsson är inte orolig över eventuella kommunikativa utmaningar. 

– Svenska försvaret har deltagit i flera internationella operationer utomlands där kommunikationen skett på engelska, till exempel i Mali och Afghanistan. Vi har också tidigare deltagit i övningar tillsammans med Nato så jag tror inte det kommer bli så stor skillnad annat än att vi som kommer få ta del av information Nato tidigare inte delat med sig av, säger han. 

Även om Sverige idag är det enda landet kring Östersjön som står utanför alliansen och att svenskt försvar är mitt uppe i en massiv upprustning menar Per Nilsson att försvarsförmågan är god. Dock tror regementschefen att risken för ett väpnat angrepp är låg i dagsläget.

– Ett angrepp med konventionella vapen är osannolikt däremot kan vi inte utesluta andra sorters påverkansoperationer som cyberattacker. Där gäller det att vi är vaksamma då Ryssland just nu har allt att vinna på att hindra att Sverige blir medlemmar, säger han.

Vad tror du om Sveriges möjligheter att bli medlemmar i Nato under mötet i Vilnius? 

– Jag vet inte om det är nu det kommer avgöras men blir vi inte medlemmar nu kommer vi förmodligen bli det så småningom. Det är inte bara att Sverige behöver Nato, Nato behöver också Sverige för att kunna nyttja strategiska platser och luftrum kring Östersjön. Om man tänker på det ur det perspektivet kan Turkiet inte fortsätta att säga nej för alltid.      

Sveriges Natoansökan

Efter Rysslands invasion i Ukraina i februari 2022 beslutar regeringen att ansöka om medlemskap i Nato tillsammans med Finland. I juni samma år får båda länderna status som inbjudna till alliansen och 28 av 30 medlemsländer godkänner Sveriges ansökan, endast Turkiet och Ungern vägrar att skriva under. Turkiet ställer en rad krav för att godkänna inträde bland annat att Sverige lämnar ut ett antal personer de klassar som terrorister. Krav de anser att Sverige ännu inte uppfyllt

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!