Tung trafik kan begränsas på grusvägarna

Ovanligt många timmertransporter sliter på grusvägarna under tjällossningen.

Det går många tunga timmerbilar på grusvägarna då skog måste tas ned på grund av granbarkborren. Det innebär problem vid tjällossningen, vägarna håller inte.

Det går många tunga timmerbilar på grusvägarna då skog måste tas ned på grund av granbarkborren. Det innebär problem vid tjällossningen, vägarna håller inte.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2021-03-14 07:00

En andra tjällossning kan innebära stora problem på grusvägarna i trakten. Trafikverket har sagt att alla vägars om är dåliga ska få en nedsatt bärighet till 12 ton axeltryck.

Det kan ge problem för lantbrukare och skogsentreprenörer som inte får köra tyngre transporter där.

– De tunga transporterna har ökat rejält och vägarna håller inte för dem under tjällossningen, säger Klas Johansson, arbetsledare vid Svevias vägstation i Enköping som sköter underhållet av vägarna på uppdrag av Trafikverket.

Den första tjällossningen kom när vinterkylan släppte och i princip alla grusvägar i området blev gropiga och behövde grusas och hyvlas.

Sen kom kylan tillbaka och vägarna stabiliserade sig. Men nu är en mildare väderperiod på gång igen och inom en vecka räknar man med en ny tjällossning som kommer att försämra vägarna.

– Folk kör för fort, det slår ur gropar i vägen. Sen körs det ut mer timmer än tidigare på grund av granbarkborren. En 60 ton tung lastbil som kör i 50-60 kilometer... det håller inte vägen för, säger Klas Johansson.

Om viktbegränsningen sätts ned till 12 ton på många vägar kan det bli problem.

– Det är lantbrukare som har avtal om att leverera spannmål, hamnar det mitt i perioden med nedsatt bärighet blir de inte glada, säger Klas Johansson.

Totalt sköter man sex mil grusvägar i Enköpingstrakten. Nu har man haft problem vid bland annat Fånö, Bäddarö och Hällby vid Litslena.

– Folk måste få åka på vägarna, men om de kör saktare så skulle det underlätta, säger Klas Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!