Jenny Säfström berättar att första halvåret under pandemin trots allt var ganska bra. Sedan kom hösten.
– När hösten och den andra vågen kom blev det en jättedipp. Många blev jätterädda, säger Jenny Säfström.
Framförallt blev det stor skillnad efter statsminister Stefan Löfvens uttalande i november: "Gå inte på gym, gå inte till bibliotek, ha inte middag, ha inte fester, ställ in!". Då försvann en hel del kunder.
Sedan dess har det skett en liten återhämtning. Men framförallt företagskunderna saknas fortfarande.
Pandemin har tvingat fram nya lösningar, som onlineträning. Medlemmar har även möjlighet att hyra utrustning (exempelvis spinningcyklar) till träning hemifrån.
– Vi har idag fler som är med oss online än som är i det fysiska rummet, berättar Jenny Säfström.
– Det har varit tufft och vi har fått tänka om, men det känns kul att få tänka nytt, säger Jenny Säfström
Westerlunds friskvård öppnade under pågående pandemi, i september. Grundaren Birk Westerlund berättar att det går bra.
– Det tillhör vår profil att det ska vara lugnt och skönt på gymmet. Vi startade mitt i pandemin och kunde anpassa hela vår verksamhet efter det, säger Birk Westerlund.
Han konstaterar dessutom att gymmet delvis vänder sig till äldre och att det bland seniorerna finns en stor kundpotential när pandemin väl släpper.
– Det finns många där ute som kan komma tillbaka hit och träna, de vars liv har satts på paus, säger Birk Westerlund.
Anders Henriksson på A3 Träningscenter säger att det kändes skönt när pandemilagen om tio kvadratmeter per besökare kom.
– Vi hade redan under en lång tid anpassat vår verksamhet. Tanken på minst tio kvadratmeter hade vi redan och på ett sätt känns det skönt att vi nu har något att förhålla oss till, säger han.
Också A3 har börjat med onlinepass och genomfört en rad andra åtgärder.
De som går på pass lämnar lokalen genom en bakdörr för att inte behöva gå tillbaka genom gymmet. Med A3:s app kan medlemmarna även se hur många som är där och tränar.
Människorna bakom gymmen längtar till en tid efter coronapandemin.
– Gymmen kommer att vara en av de viktigaste branscherna när det väl släpper. Nu ska vi bara se till att vara kvar, säger Jenny Säfström på Magasinet och får medhåll av Anders Henriksson på A3:
– Vi känner att vi bidrar ännu mer än tidigare till människors hälsa och att det finns ett stort behov framåt, säger han.