– Det finns betydligt färre sommarjobb ute i dag än vad det brukar göra. Besöksnäringen brukar vara duktig på att erbjuda sommarjobb, men den har tagit mycket stryk av corona, säger Christine Storbacka, företagsrådgivare på Arbetsförmedlingen i Uppsala län.
När tidningen kontaktar arbetsförmedlingen finns 13 annonser ute med totalt 145 jobb i Enköpings kommun. De flesta jobben finns inom vården, men företag söker även lagerpersonal och väktare.
– Med tanke på den osäkra situationen i samhället kan arbetsgivarna vänta med att lägga ut annonser just nu. Därför kan det dyka upp möjligheter senare under våren beroende på vilka beslut som tas av regeringen, säger Christine Storbacka.
För ungdomarna är det trots allt viktigt att fortsätta söka. Enligt Christine Storbacka vill arbetsgivarna se drivna personer som har intresse av att göra ett bra jobb.
– Det går inte att vara för kräsen i början, oavsett om det är obekväma tider eller långt till arbetsplatsen. För många arbetsgivare är det inte heller tidigare arbetslivserfarenhet som är avgörande, utan det är viktigare att välja rätt person, säger hon.
Förutom på jobbplattformen Platsbanken finns det även andra sätt att hitta arbete.
– Använd sociala medier, egna nätverk och företagens egna hemsidor. Det går också bra att göra en profil på vår hemsida för många arbetsgivare föredrar att själva gå in i vår kandidatbank och hitta arbetssökande, säger Christine Storbacka.
Två ungdomar som är mitt uppe i att leta jobb inför sommaren är Albin Wikman och Ruben Tadevosyan. De går tredje året på naturlinjen på Westerlundska gymnasiet.
– Jag håller koll på kommunens hemsida. Ett annat alternativ är att jobba hos någon man känner, till exempel om någon behöver måla ett tak eller ett staket. Förra året fick jag jobb på servicepoolen, men just nu går det trögt, säger Albin Wikman.
Inte heller Ruben Tadevosyan har ett jobb i nuläget.
– Jag letar i affärer och butiker, typiska studentjobb som till exempel McDondalds. Vi har även fått hjälp via skolan att söka ett kyrkogårdsjobb. Alla jobb räknas, så länge man får betalt såklart, säger han.
Det osäkra läget på arbetsmarknaden gör att ungdomarna tvingas tänka i flera steg. Det går inte att vara för snäv i sina ansökningar, berättar Ruben Tadevosyan.
– Det är viktigare än någonsin att ha en plan B. Jag kommer till exempel att söka jobb i området som jag bor i för där finns det behov av att någon sköter om lekplatserna, säger han.
Inför framtiden har de båda ungdomarna klart för sig vad de vill göra.
– Jag ska fortsätta plugga efter gymnasiet så att det inte blir något glapp. Pandemin har nog gjort det svårare för en del att anpassa sig till den nya undervisningen och det kan påverka deras chanser att komma in på rätt utbildning, säger Albin Wikman.
Även Ruben Tadevosyan har siktet inställt på universitet efter det sista året på gymnasiet.
– Det blir att satsa på den högsta utbildningen som jag kan komma in på. Jag vill inte hamna efter och jag vill också att tiden jag lagt ner på gymnasiet ska bli lönsam, säger han och fortsätter:
– Samtidigt försöker vi hjälpa varandra. Vi sitter alla i liknande sist och om någon av oss hittar ett jobb med flera platser brukar vi dela länken så att ens kamrater får bättre chanser att hitta något, säger han.