– Man måste borsta tänderna för annars kommer tandtrollen och äter upp dem, förklarar fyraåriga Sophia och visar stolt upp att hon redan har en lös tand.
På Sagogrändens förskola borstar alla 105 barn mellan ett och fem år tänderna efter maten varje dag.
De är först ut bland förskolorna i Enköping i Folktandvårdens projekt ”Tillsammans mot tandtrollen”.
Det är tandsköterskan Annethe Kron som står bakom projektet. Hon har tidigare bland annat jobbat som volontär i Afrika med Tandläkare utan gränser men nu kände hon att hon ville göra något för ”sina” barn här hemma.
– Det är mycket karies bland små barn generellt, jag tycker det har ökat de senaste åren. Syftet med det här projektet är att ge barnen goda vanor så att de inte får så mycket karies som vuxna, säger Annethe.
Idén till projektet fick hon från Västra Götaland där barnen på förskolor och fritids borstat tänderna i flera år.
Både personal vid förskolan och barnens föräldrar har informerats om projektet. Att förstå syftet med det är viktigt, borstningen på förskolan ska inte ersätta tandborstningen hemma utan är en hjälp för att skapa goda vanor.
– En bra tandhälsa från tidig ålder förebygger karies men ger också en bättre livskvalitet. Det är mycket som hänger ihop med munhälsan, man kan få svårigheter att äta och hålla vikten eller bli sen i talutvecklingen, säger Annethe.
Maria-Louise Westring-Andersson, rektor vid Sagogränd, var inte sen att nappa på projektet när Folktandvården hörde av sig.
– Vi vill vara med och skapa god hälsa och bra kostvanor hos barnen, säger hon.
Vid förskolan sitter barnen kvar vid matbordet efter lunch och borstar tänderna till musikappen ”Rocka munnen”.
– Tanken är att barnen ska få in fluoret i munnen, man sköljer inte utan fluoret ska få verka, säger Marie-Louise.
Så mycket borstande blir det inte alltid, de minsta tuggar ofta på borsten men de får in en vana och tycker att det är roligt.
Projektet är femårigt och har fått folkhälsomedel från regionen som bland annat gått till tandborstar och tandkräm vid förskolorna. Tanken är att alla förskolor i kommunen ska delta i projektet och även andra kommuner i länet har hört av sig och är intresserade av det.
– Det känns jätteroligt att vi får vara med i starten av projektet och det ska bli spännande att följa. Gör det här att barnen i framtiden slipper vara med om att laga eller dra ut tänder så är mycket vunnet, säger Maria-Louise Westring-Andersson.