Efter hög inflation och lågkonjunktur är den ekonomiska verkligheten för många människor tuff och behoven hos flera hjälporganisationer har ökat. Trots det ser inte kommunen ett ökat behov av hushåll som behöver försörjningsstöd.
– Under det här året ligger antalet ganska konstant. Det är strax över 400 hushåll per månad som beviljas försörjningsstöd, säger Jonas Boman, socialchef på Enköpings kommun.
Vid en jämförelse tre år bakåt i tiden, är det runt 100 hushåll lägre per månad, en siffra som successivt sjönk fram till i år.
– Det beror främst att arbetsmarknaden varit god för den grupp av medborgare som står nära arbetsmarknaden. Vi kan se att de personer som inte behöver ett fördjupat stöd, utan med ganska enkelt stöd kan ta sig ut i självförsörjning genom arbete eller studier, de har kommit ut.
De som är i behov av större stöd står längre i från arbetsmarknaden.
– Av dem som är kvar och är bidragsberoende finns det en hög andel med olika former av arbetshinder, som det tar längre tid för att komma ut. Det kan vara språksvaghet, någon form av psykisk ohälsa, missbruk eller beroende.
Jonas Boman förklarar att andelen ansökningar i relation till de som beviljas försörjningsstöd är i stort sett samma. Vid en ansökan sker en gedigen utredning.
– En förutsättning för att du ska beviljas ekonomiskt bistånd är att du är helt medellös. Du förväntas ha gjort allt i din makt för att försäkra dig själv och sin familj en skälig levnadsnivå.
Att det ekonomiska omvärldsläget påverkar Enköpings invånare har Jonas Boman främst sett genom samverkan med civilsamhället.
–Enligt mig har vi en god samverkan och Socialnämnden har delat ut verksamhetsbidrag till RIA, Hyresgästföreningen och andra föreningar. Därigenom, i den relationen och genom människor vi möter i de sammanhangen, där kan vi se både ensamstående och familjer som har det väldigt, väldigt tufft. Så vi nås av det den vägen.
Att drygt 400 hushåll per månad är i behov av försörjningsstöd, motsvarar knappt två procent kommunens samtliga hushåll.