A-traktorer får inte ha en konstruktiv hastighet högre än 30 kilometer i timmen, vilket innebär att bilen inte får vara konstruerad för att köra snabbare än så. Detta görs genom att hastigheten begränsas med någon typ av spärr, något som numera oftast görs elektroniskt. Detta gör det dock också lättare manipulera, eller trimma, spärren för den som vill kunna köra snabbare än 30 kilometer i timmen.
Isac Henriksson, Elis Lyckman och Olivia Fränneby kör alla A-traktor. De berättar att det blir allt vanligare med manipulerade A-traktorer.
– Vanligare än vad man oftast kan tro, säger Isac.
Att köra över den tillåtna hastighetsgränsen innebär att bilen ses som en vanlig personbil. För att få köra en personbil måste man ha B-körkort, vilket inte behövs för A-traktor. Det kan därför gå illa för den som kör en trimmad A-traktor, eftersom man då gör sig skyldig till olovlig körning.
Döms man för olovlig körning finns det risk att körkortet spärras. Spärrtiden kan vara allt mellan en månad och tre år, beroende på brottets allvar. I vissa fall kan en varning utdelas istället.
– Vi har haft kompisar som kört för fort. Jag känner två personer som kört för fort och båda har åkt fast för olovlig körning. Men det är faktiskt väldigt vanligt att det går för fort, berättar Elis.
Att dömas för olovlig körning kan också göra det svårare att få körkort i framtiden. Att många ungdomar ändå gör det tror Isac, Elis och Olivia har med grupptryck att göra.
– Det är väldigt synd. De tänker att det är tufft att åka fort och bra för att man kommer fram snabbare. Men det är inte det som är tanken, säger Olivia.
– Om alla dina kompisar kör för fort vill du ju inte ligga längst bak eller komma fram senare än alla andra. Så det handlar såklart mycket om grupptryck, lägger Elis till.
Att köra för fort innebär också ökad risk för olyckor. Parallellt med att A-traktorerna har ökat har också olyckorna med sådana fordon ökat. 2018 skadades 73 personer i olyckor i landet med A-traktorer. 2020 var det 147.
Alla ungdomar som kör A-traktor trimmar dock inte sina fordon. Men att vissa gör det går ut över alla andra, säger Elis.
– Att folk inte kan sköta sig och hålla sig till hastighetsgränsen är bland de vanligaste orsakerna till att vi får dåligt rykte.