Sett till de senaste tio åren har trenden varit att vabbandet ökat varje år, med ett rejält uppsving under pandemin.
Men nu har det alltså vänt. I Uppsala län togs närmare 290 000 vab-dagar ut under 2024, vilket är åtta procent mindre än föregående år. Under samma period sjönk vabbandet med nästan 13 procent i Enköping.
Varför vabbandet minskar kan ha olika anledningar, utöver att man ser en tillbakagång till mer normala siffror efter extremåren under pandemin.
Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, förklarar att något som kan variera från år till år är hur många som har rätt till ersättning för vård av barn, och också hur hårt olika virus drabbar samhället.
– En annan variabel, som inte är så lätt att mäta, är utvecklingen av möjligheten att jobba hemifrån. En del kan göra det och ta hand om sjuka barn samtidigt, men då får man ingen ersättning, säger han.
Siffrorna visar även att männen, för tredje året i rad, stannar hemma med sina sjuka barn i mindre utsträckning än tidigare. Förra året togs ungefär 38 procent av länets vab-dagar ut av pappor. Motsvarande siffra för 2022 var närmare 40 procent.
I Enköping går trenden åt samma håll. Andelen vab-dagar som togs ut av män har gått från 38,4 till 37,1 procent de senaste tre åren.
– Det är ett trendbrott. Vi ser en liknande avstannande trend för jämställdheten när det gäller föräldrapenningen också, säger Niklas Löfgren och fortsätter:
– Det är klart att det är en oönskad utveckling åt fel håll. Ska det vara hållbart för en person att både ha ett arbete och ta hand om barn samtidigt, är det viktigt att båda föräldrarna hjälps åt så gott det går.
Någon som också tycker att det är en tråkig utveckling är Enköpingsbon Alexander Tiainen, som är ute på promenad med sina barn.
– Jag ångrar att jag inte var hemma mer med första barnet, det är absolut viktigt att det ska vara jämställt. Det är ju bra för barnen att få knyta an till båda föräldrarna.
Alexander berättar även att de delar mer lika nu, och lyfter att det är lättare när man har jobb där man kan anpassa arbetstiderna.
Flera Enköpingsbor som EP möter i stan är inne på samma spår – det är den som har flexiblast jobb som vabbar mest.
– I vårt fall har vi båda flexibla jobb, så vi brukar kunna dela upp det så att vi jobbar halva dagen var medan den andra är hemma med vårt barn, säger Louise Bäckström.