Enköping hade tredje minsta barngrupperna i Sverige

Enköpings förskolor hade tredje minsta barngrupperna i Sverige 2021. Men nu har statsbidraget till det tagits bort.

Enköping har små barngrupper. Förra året hade kommunens förskolor tredje minsta barngrupperna i hela Sverige. Men i år har statsbidraget för minskade barngrupper tagits bort.

Enköping har små barngrupper. Förra året hade kommunens förskolor tredje minsta barngrupperna i hela Sverige. Men i år har statsbidraget för minskade barngrupper tagits bort.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2022-12-02 12:00

Enligt Skolverkets statistik över antal barn per barngrupp för förskolor i kommunal regi hade Enköping förra året – med 9,2 barn per barngrupp – tredje minst barngrupper i hela Sverige. Bara Linköping (med 7,4) och Värmdö (med 7,8) hade mindre barngrupper.

Kommunerna har tidigare kunnat få ett statsbidrag för minskade barngrupper, vilket Enköpings kommun har fått i många år. Men från och med i år har statsbidraget för minskade barngrupper tagits bort. I stället har kommunerna kunnat söka statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder inom förskola.

För Enköpings kommun har förändringen inneburit minskade bidrag med 12 miljoner kronor.

2021 fick kommunen drygt 19 miljoner kronor i statsbidrag för minskade barngrupper. I år har kommunen fått drygt 7 miljoner kronor i statsbidrag till kvalitetshöjande åtgärder.   

– Det är klart att det kommer att påverka oss, men vad det exakt kommer att få för konsekvenser kan jag inte svara på, säger Elisabeth Ståhl, verksamhetschef för förskola på Enköpings kommun.

undefined
Om regeringens budgetförslag går igenom behöver inte kommunerna längre sträva efter Skolverkets riktlinjer om storlek på barngrupper för att få statsbidrag till kvalitetshöjande åtgärder i förskolan nästa år.

Ambitionen är att fortsätta ha små barngrupper även sedan statsbidraget för minskade barngrupper tagits bort.

– Vi jobbar alltid för att försöka dela in barnen i mindre grupper under större delen av dagen, förklarar Elisabeth Ståhl.  

– Statsbidraget till kvalitetshöjande åtgärder kan man till viss del också använda till att få ner barngruppernas storlek.

Elisabeth Ståhl förklarar att det fanns en viss osäkerhet med det borttagna statsbidraget, som var ett riktat statsbidrag där olika kriterier som barnens åldrar och socioekonomi viktades mot varandra. Det innebar att inte alla förskolor fick ta del av pengarna. Det kunde även vara så att en förskola kunde få ta del av statsbidraget det ena året, men inte alls året därpå.

 – Det gjorde att man inte kunde tillsvidareanställa personal i arbetet med att minska barngruppernas storlek för att man visste ju inte om man skulle få ta del av statsbidraget nästa år. På det viset tycker jag inte att det var ett hållbart sätt att se på det arbetet, säger Elisabeth Ståhl.

Fler förändringar är på gång. Som det är nu ska kommunerna som söker statsbidrag till kvalitetshöjande åtgärder i förskolan sträva efter Skolverkets riktlinjer om storlek på barngrupperna. Men enligt regeringens budgetproposition för 2023 ska kommunerna inte längre behöva ta hänsyn till barngruppernas storlek för att få ta del av dessa statsbidrag.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!