Tre styrelsemedlemmar i Ena Energi jäviga i markförslaget

Tre personer i Ena Energis styrelse är delägare i marken som bolaget vill köpa för den framtida fjärrvärmeproduktionen.
– Vi har inte varit delaktiga i markfrågan alls, säger en av dem, ordföranden Jan Hannebo.

Nya platsen för Ena Energis framtida fjärrvärmeproduktion kan bli ett 30 hektar stort skogsområde nordost om Enköping, ägt av Trögds Häradsallmänning.

Nya platsen för Ena Energis framtida fjärrvärmeproduktion kan bli ett 30 hektar stort skogsområde nordost om Enköping, ägt av Trögds Häradsallmänning.

Foto: Paulina Sörlin

Enköping2024-11-20 05:00

Nyheten i korthet

  • Tre styrelsemedlemmar i Ena Energi, inklusive ordföranden Jan Hannebo, är delägare i marken som bolaget vill köpa för framtida fjärrvärmeproduktion i Enköping.
  • Markområdet ägs av Trögds Häradsallmänning, en av de största markägarna i Enköping, med 560 andelsägare.
  • Ingen av de tre delägarna deltog i beslutet om att välja Sneden som plats för fjärrvärmeproduktionen, och intäkter från markförsäljningen kommer att användas för att köpa ny mark, inte delas ut till andelsägarna.

En lokaliseringsutredning har visat att av sju undersökta områden i Enköping är de 30 hektaren i Sneden, nordost om Enköping bäst lämpade för den anläggning som ska producera framtidens fjärrvärme till Enköpingsborna.

Markområdet ägs av Trögds Häradsallmänning, som med sina omkring 3000 hektar skogsmark inom kommunens gränser är en av de största markägarna i Enköping.

Två ledamöter och en ersättare av totalt 14 personer i Ena Energis styrelse äger jordbruksfastigheter och är så kallade andelsägare i Trögds Häradsallmänning. Men de är inte ensamma, allmänningen har 488 delägare. 

– Det här är en form av skogsägande och förvaltning som är från 1300-talet, säger häradsallmänningens ordförande Arne Nordfors, som också är ersättare i Ena Energis styrelse.

Ingen av de tre delägarna – Jan Hannebo, Arne Nordfors och Gunnar Öberg – deltog när styrelsen beslutade om att förorda just Sneden som lokalisering för fjärrvärmeproduktionen och enligt bolagets vd har de heller inte haft insyn i arbetet med att ta fram markförslag. 

– Vi har överhuvudtaget inte varit med i diskussionerna, säger Jan Hannebo. 

undefined
Jan Hannebo (M) är ordförande i Ena Energis styrelse. Han är också en av många som äger marken i Sneden, som visat sig mest lämpad för en framtida anläggning som producerar fjärrvärme.

Syftet med en häradsallmänning är bland annat att gemensamt vårda och sköta skogsområden på bästa sätt för delägarna. Enligt stadgarna får allmänningen inte minska sin areal, vilket innebär att om man säljer ett skogsområde måste ett annat köpas in. 

Bakåt i tiden ägde Trögds häradsallmänning nästan all mark runt Enköpings tätort men har sålt av vissa arealer till företagsetableringar. Förutom Sneden äger man idag skog i exempelvis Hammar, Torsvi, Härjarö, Arnö och Hornö. För att kompensera för de försäljningar som gjorts har man de senaste tio åren köpt 650 hektar skog i Östervåla och Sandviken, berättar Arne Nordfors.

Skulle kommunfullmäktige ta beslut om att köpa 30 hektar av allmänningens skog i Sneden kommer inte andelsägarna i allmänningen att få del av pengarna från markförsäljningen.

– Intäkter från markförsäljning ska alltid användas till att köpa ny mark, säger Arne Nordfors.

Det är när häradsallmänningen avverkar och säljer skog som man delar ut pengar till andelsägarna. Detta sker då utifrån ett komplicerat så kallat mantalssystem som hänger ihop med de fastigheter som andelsägarna äger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!