372 204 kronor. Det är den stora summan en kvinna i Enköpings kommun nu måste återbetala till Försäkringskassan efter att felaktigt fått bidrag. Med hjälp av Skatteverket kunde Försäkringskassan se att kvinnan arbetat samtidigt som hon fått aktivitetsstöd, trots att hon uppgivit att hon varit utan arbete. Jonatan Ohlin är pressekreterare på Försäkringskassan och förklarar att det kan finnas olika anledningar till att de kontrollerar personer som får stöd.
– Vi gör olika slags kontroller. Slumpmässiga eller riktade där man kollar extra på till exempel vård av barn. Men även kontroller om någon tipsat oss internt eller externt om att något kanske inte stämmer, säger han.
Kvinnan har förklarat att hon inte kände till den lagändring från 2018 angående aktivtetsstöd och att det är därför som hon inte lämnat in de uppgifter till Försäkringskassan som behövs. Enligt lagen får du ut ett mindre belopp stödpengar när du jobbat samma dag. Kvinnan har som mest fått ut 3 180 kronor per vecka, och som minst 637 kronor per vecka.
– Att personer kommer upp i såhär stora summor beror helt på vilket typ av stöd de får. Assistansersättning kan till exempel komma upp i väldigt stora summor. Skälen kan vara många till att man blir återbetalningsskyldig, det kan vara allt från att man inkommit med felaktiga uppgifter till att det blivit fel i själva handläggningen, säger Jonatan Ohlin.
En annan kvinna, även hon bosatt i Enköping, ska betala tillbaka 195 197 kronor efter att ha fått barnbidrag, flerbarnstillägg och föräldrapenning utbetalt mellan åren 2013 – 2019, trots att hon inte bott i Sverige sedan 2011.
Ytterligare en kvinna i Enköping har åkt på återbetalning till Försäkringskassan. Denna gång handlar det om 300 807 kronor som ska betalas tillbaka. Detta efter att kvinnan tagit ut full föräldrapenning trots att hon arbetat, något hon inte haft rätt till.
– Den absoluta majoriteten som har kontakt med oss vill göra rätt och gör också rätt. Sedan händer det att människor gör fel utan att de vet om det själva eller att de försöker tillskansa sig pengar de inte har rätt till. Men det är viktigt att poängtera att vi inte vill bidra till överskuldsättning. Blir man återbetalningsskyldig kan man alltid höra av sig till oss för att lägga upp en rimlig avbetalningsplan, säger Jonatan Ohlin.