Trångt för räddningsfordon när Enköping bygger om

Den här sommaren pågår ovanligt många stora vägarbeten i Enköping. Det blir trångt för utryckande ambulanser och brandbilar.

Fannakorset byggs om och under byggtiden gör betongsuggorna att det är trångt.

Fannakorset byggs om och under byggtiden gör betongsuggorna att det är trångt.

Foto: Anders Jagemo

Enköping2021-06-25 07:00

Listan över årets vägarbeten är lång. Fannakorset håller på att byggas om till rondell (cirkulationsplats). Samtidigt pågår ombyggnation vid Resecentrum. Lägg till det arbetet som snart påbörjas med en ny rondell vid Stockholmsvägen och Österleden, det pågående vägarbetet utanför Kommunhuset på Kungsgatan, med mera.

– Det som är speciellt i år är att det är så många byggen samtidigt över hela Enköping, säger Niklas Rosengren, chef för ambulansstationerna i Enköping och Bålsta.

Vi befinner oss vid Fannakorset, där betongsuggorna minskar ytorna där bilar kan passera under byggtiden. Vid utryckningar med ambulanser och brandbilar kommer det att bli svårt, i trånga passager omöjligt, för övriga trafikanter att åka åt sidan och ge plats åt utryckningsfordonen.   

– Vi har ett jättebra samarbete med kommunen och förstår att arbetena behöver göras när Enköping växer. Men det kommer att bli trångt, konstaterar Niklas Rosengren.

– Vi har en vädjan om att allmänheten är extra observant. Vi vet att folk blir stressade när vi kommer och tutar vid utryckning, säger Hans Granholm, brandmästare på räddningstjänsten i Enköping/Håbo.

undefined
Hans Granholm, räddningstjänst, och Niklas Rosengren, ambulans, hoppas att trafikanterna är uppmärksamma när utryckningsfordonen måste fram förbi trånga vägarbeten.

De konstaterar att det inte går att ge några exakta råd om hur övriga trafikanter ska agera för att underlätta för utryckningsfordonen. Man får anpassa sig efter situationen och platsen. I många fall kan man åka åt sidan för att ge fri väg, men ibland kan man bli tvungen att fortsätta köra en kort sträcka innan det finns plats att passera.

De hoppas på fotgängares, bilisters och cyklisters förståelse för ambulanspersonals och brandmäns uppdrag, som kan gälla liv eller död.

– Det är vi som stör trafikrytmen. Men vi gör det av en god anledning och vi behöver komma fram, säger Niklas Rosengren.

Han berättar att boende i Fanna kan räkna med ökad trafik med ambulanser på gator som vanligtvis inte är utryckningsvägar, för att det blir de snabbaste vägarna på grund av att vägarbeten begränsar framkomligheten. Det är inte alltid optimalt

 – Just Fannaborna behöver ha överseende med att vi kommer att störa mer än vi brukar göra. Vi behöver åka mer genom Fanna, säger Niklas Rosengren.

Det blir många utryckningar under en sommar och de flesta står ambulanserna för. Förra året hade ambulansstationerna i Enköping och Bålsta runt 9 800 uppdrag. Räddningstjänsten har cirka 1 000 larm om året i Enköping och Håbo.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!