Coops fryslager i Enköping är bolagets så kallade riksfrysterminal, alltså den enda i landet. Det innebär att alla frysvaror som landets cirka 850 Coop-butiker säljer kommer härifrån.
– Ja, varenda glasstrut som säljs har varit här, säger Stefan Moberg.
Han är terminalchef och en av cirka tio på kontoret. Ute i det 10 000 kvadratmeter stora fryslagret jobbar ett 70-tal fastanställda och ett 30-tal timanställda. Till det ska läggas ett 15-tal personer som hyrs in från bemanningsföretag vid arbetstoppar.
– Sedan vi startade 2010/2011 har vi haft en volymutveckling på två, tre procent varje år och anställt folk hela tiden. Bara de senaste två åren har vi tillsvidareanställt 20-25 personer, berättar han.
Stefan Moberg guidar EP på en kort tur ut i fryslagret. Här är 26 minusgrader och påpälsade lagerarbetare far fram och tillbaka mellan hyllorna på sina truckar. Ansiktena är täckta av baklavas eller halsdukar men rimfrosten i ögonfransarna vittnar om hur kallt det faktisk är. Tack vare ett plocksystem, kallat pic-by-voice, slipper de ändå ta av sig de tjocka vantarna för att anteckna, som man gjorde tidigare. Istället får de sina ordrar genom hörlurar.
– Jag fryser inte, man blir varm när man plockar varor, säger en man som hastar förbi.
Att det går bra för Coops fryssortiment är orsaken till att man nu sitter trångt och behöver bygga ut. I samarbete med fastighetsägaren Catena har man tagit fram planerna och nyligen godkändes bygglovet. Tillbyggnaden ska bli nästan 6 000 kvadratmeter men lagringsytan kommer nästan att fördubblas eftersom höjden blir högre i tillbyggnaden.
– Fortsätter tillväxten i samma takt så klarar vi oss på den här ytan fram till år 2037, säger Stefan Mogren.
På samma sätt, det vill säga successivt, räknar han med att personalstyrkan på frysterminalen kommer att öka.
Varje dag lastas ett 15-tal lastbilar som sen levererar alla varor som ska norrut i landet. Butikerna söderut får däremot sina varor med tåg. Dessa lastas i containrar, cirka 7 - 10 om dagen, och körs med lastbil till terminalen i Bro där de lastas om till det så kallade Coop-tåget.
Att köra varor med tåg är en av bolagets miljöstrategier. En annan sådan är den solcellsanläggning som nu planeras på taket på tillbyggnaden.
– Den kommer förstås inte att försörja hela anläggningen med el men det känns väldigt bra att göra den typen av satsningar, säger Stefan Mogren.