Träd i Drömparken kan komma att tas ned

En stor ask i Drömparken kan komma att fällas. Eller inte. Det beror på. "Vi ser att den börjar bli lite trött och att delar börjar dö, " säger parkingenjör Yvonne Högberg.

Asken har stått på platsen länge och har skaffat sig  dubbla stammar. Nu har gamla grenar börjat falla ned.

Asken har stått på platsen länge och har skaffat sig dubbla stammar. Nu har gamla grenar börjat falla ned.

Foto: Anette Östlund

Enköping2024-06-25 05:00

Nyheten i korthet

  • En stor askträd i Drömparken, Enköping, är i dålig skick och kan behöva fällas, enligt kommunens parkingenjör Yvonne Högberg.
  • Beslutet om att fälla eller bevara trädet är ännu inte taget, frågan har skickats till länsstyrelsen för bedömning.
  • Om trädet fälls planerar kommunen att ersätta det med ett nytt. Yvonne Högberg försäkrar att risken för att stora grenar ska falla på människor är minimal.
undefined
Den här asken, med dubbla stammar, ska eventuellt tas ned och ersättas med något nytt träd. Men det kan också bli så att trädet får stå kvar.
undefined
Den här asken i Drömparken med två stammar, kanske ska tas ned och ersättas. Eller så blir den kvar.
undefined
Asken har stått på platsen länge och har skaffat sig dubbla stammar. Nu har gamla grenar börjat falla ned.

Asken, som står i ett centralt läge i Drömparken, är i dålig kondition. Stora grenar i kronan är döda eller har dålig lövsättning, enligt Enköpings kommuns parkingenjör Yvonne Högberg, som har kontaktat länsstyrelsen, om att eventuellt ta ned asken.

– Vi har skickat ärendet på samråd och sedan får vi se vilken bedömning länsstyrelsen gör. Kanske trädet behöver tas ned. Kanske får det stå kvar. Inget är beslutat än, säger Yvonne Högberg.

Det som händer med den här asken är att några stora grenar har fallit från trädet ned på gångvägarna runt trädet. Men det är ingen risk att vistas där, enligt parkingenjören.

– Det är en väldigt liten risk att någon får något på sig, så man ska inte vara rädd för att röra sig på den ytan där trädet står. Men vi vill rådgöra med länsstyrelsen och se vad vi kan göra åt trädet, innan det blir ännu sämre.

Om trädet fälls så är det tänkt att ersätta det med ett nytt träd.

– Men det kan bli så att trädet får stå kvar och att vi gör åtgärder på trädet i stället för att fälla det. 

Det finns ju almsjuka. Finns det någon sjukdom som angriper askar?

– Ja, det kallas askskottsjuka och är en svampsjukdom som angriper de nya skotten och den finns i Enköping. Men vi vet inte om det här trädet har drabbats.

Träd brukar engagera, speciellt stora och gamla träd...

– Ja och jag tycker det är jättebra att träd engagerar. Det är bra att folk bryr sig om träd. Men någon gång måste vi också börja föryngra genom att ta ned och byta ut en del äldre träd.

Yvonne Högberg jobbar med drift av kommunens parker och grönytor och en arbetsuppgift är att göra riskbedömningar av träd och svara på frågor från kommuninvånarna, om just träd.

– Jag upplever att många är rädda för att stora träd ska falla. Men enligt statistiken är risken att ett träd faller på någon människa försvinnande liten. Dessutom är träd ganska smarta. De känner av platsen de står på och förankrar sig i marken och anpassar sig efter den och vindarna på platsen. Om vi skulle ta bort alla träd som är stora bara för att de är stora, skulle vi snart inte har några stora träd kvar.

Den aktuella asken i Drömparken, har stått många år på den här platsen och har någon gång i tiden bestämt sig för att dela sig i två huvudstammar. Vad som blir dess framtida öde, återstår att se.

– Det här är bara på planeringsstadiet ännu. Vi får se vilka synpunkter länsstyrelsen kommer med, säger Yvonne Högberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!