Tornets 60-åriga ledningar har gjort sitt

I 60 år har ledningarna i vattentornet i Stenvreten försett Enköpingsborna med vatten, men nu måste de bytas ut.

Nicklas Johansson, Lars Granlund och Erik Gustafsson från Fjärdhundraföretaget LB Ohlssons mekaniska är några av dem som jobbar med nedmonteringen av vattenrören. ”Det blir mycket spring i de 300 trappstegen” konstaterar de.

Nicklas Johansson, Lars Granlund och Erik Gustafsson från Fjärdhundraföretaget LB Ohlssons mekaniska är några av dem som jobbar med nedmonteringen av vattenrören. ”Det blir mycket spring i de 300 trappstegen” konstaterar de.

Foto: Maria Hedenlund

Enköping2020-11-01 19:00

Det gamla vattentornet i Stenvreten byggdes i slutet på 50-talet och de 30 meter långa järnrören som leder vattnet i tornet har snart gjort sitt.

– Det här är inte ett arbete som görs ofta, det är första gången i Enköping, säger Emma Matschoss-Falck vid kommunens VA-avdelning, som tillsammans med Jan Nordin är projektledare för renoveringen av vattentornet.

Några problem med ledningarna har man ännu inte haft men med ålderns rätt börjar de bli åtgångna och en renovering görs därför innan läget blir akut.

– Vi byter inte ledningar i onödan. Inom VA ligger ledningar i vattentorn mellan 40 och 60 år och nu kändes renoveringen nödvändig i förebyggande syfte, säger Emma Matschoss-Falck.

Att stänga av ett av kommunens två vattentorn kräver dock en hel del arbete och planering. Nu är det vattentornet i Gånsta som förser invånarna med vatten, att dricka, tvätta bilen i, spola toaletten med och till industrierna.

– I vanliga fall pumpas vattnet upp i tornen och sedan är det tornet som trycker ned det i ledningarna. Det ena tornet trycksätter högre belägna områden i Enköping, det andra lägre områden, säger Emma Matschoss-Falck.

Med bara ett torn i funktion trycksätts nätet med hjälp av flera pumpar men det är ett känsligare system.

– Vi måste hela tiden justera de olika pumparna. Vattenförbrukningen varierar ju även mycket under dygnet, sex på morgonen går alla pumpar samtidigt, då måste inställningarna fungera, säger Emma Matschoss-Falck.

Vattentornet ger en säkrare vattenförsörjning för Enköping.

– Det är en tradition vi haft länge, systemet är uppbyggt så. Vore vi helt utan vattentorn skulle VA-nätet få ha en annan status, säger Jan Nordin.

Omkring tre månader uppskattar han att renoveringen av vattentornet tar totalt. Rören är tunga och sågas ned bitvis och hissas sedan ner genom schaktet i tornet, ett tungt och tidskrävande jobb.

– Bara att byta ut rören tar två månader, sen ska systemet och reservoaren rengöras och vattenprover ska tas vid olika tidpunkter, säger Jan Nordin.

Kostnaden för renoveringen av tornet i Stenvreten ligger på sju miljoner kronor och betalas via de kommunala VA-avgifterna. Någon avgiftshöjning är inte aktuell på grund av renoveringen, den ingår i drift och underhåll.

– Alla som använder det kommunala vattnet och avloppet är med och betalar. De som ligger utanför systemet, som har egen brunn, berörs inte, säger Jan Nordin.

Karta: Vattentornet, Stenvreten
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!