Tog taxi för att fly Eknäs – skalskydd ute saknas

En ung gängkriminell beställde taxi till Eknäs ungdomshem, sprang ifrån personalen och försökte fly i taxin.

En försökte fly från Eknäs genom att förbeställa en taxi, springa ifrån personalen och hoppa in i den väntande bilen. Bilden är från ett annat sammanhang.

En försökte fly från Eknäs genom att förbeställa en taxi, springa ifrån personalen och hoppa in i den väntande bilen. Bilden är från ett annat sammanhang.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Enköping2021-10-04 15:00

Händelsen inträffade söndagen den 26 september. Flera polispatruller ryckte ut på larmet om rymningen från Statens institutionsstyrelses, Sis, ungdomshem i Vallby utanför Enköping.

Den unge, enligt källor gängkriminell, var ute med personal när han rusade iväg. En taxi dök upp. Killen sprang mot taxin och hoppade in. Personal sprang efter, larmade och påkallade taxiförarens uppmärksamhet. Körningen avbröts, men killen tog sig ur bilen och sprang.

Eknäspersonal följde efter killen, som gömde sig. Efter en stund upptäckte förbipasserande i en bil rymlingen krypandes i ett dike. Killen kunde återbördas till ungdomshemmet.

Fler liknande incidenter har inträffat på Eknäs. Senast natten till tisdagen rymde en. Även i våras sprang en ung gängkriminell från personalen som bevakade honom till en väntande bil och flydde.

Samtliga avdelningar på Eknäs är låsbara. Men utomhus finns inget fysiskt skydd, exempelvis stängsel.

– Går man utomhus här mellan olika aktiviteter, även om man inte går obevakad som regel, så finns det en möjlighet att springa och möta upp en väntande bil eller något sådant, förklarar biträdande institutionschef Peter Helenius som påpekar att Eknäs inte är något fängelse.

– Viktigt att understryka är att de ungdomar som bor hos oss är placerade efter att ha blivit omhändertagna av samhället. De är inte dömda i domstol för brott. Man verkställer inga straff här ute. Sen är många av våra ungdomar kriminellt belastade, men det är ändå tvångsvård som de får hos oss, säger Peter Helenius.

Han säger att ständiga riskbedömningar görs för varje individ. Men allt är inte förutsägbart. Rymningar och försök förekommer.

– Om man springer från vår personal har personalen till uppgift att följa efter, men med rimliga medel och det finns lägen när man ska avbryta och det blir en polisiär fråga. En sån variant är när man börjar känna att här finns det krafter utifrån som står och väntar och vi inte vet om de eventuellt har vapen med sig.

Sis har inlett ett arbete med att öka den fysiska säkerheten och även att säkerhetsklassa alla sina institutioner i tre olika säkerhetsklasser.

Hittills arbetar Sis med Tysslinge utanför Södertälje och Johannisberg i Kalix, som ska uppnå högsta säkerhetsklass.

Det är inte bestämt när det blir dags för Sis två institutioner i Enköping, Eknäs och Hornö LVM-hem. Enligt Sis kommer tre institutioner per år att kunna säkerhetsklassas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!