När Tommy Nilsson Klostermans 82-åriga mamma diagnostiserades med covid-19 blev oron stor i familjen.
– Vi fick lite panik. Mamma är dement och vi viste inte hur hon skulle reagera på att bli isolerad. Men hon var trött hela tiden och det har gått bra. Och vid boendet på Kungsgården har de gjort ett fantastiskt arbete, säger Tommy.
I två veckor var hans mamma isolerad och mycket sjuk. Men det vände, och för en dryg vecka sedan friskförklarades hon och familjen kunde träffa henne på avstånd ute på gården.
– Hon var lite blek och hade gått ner i vikt. Men hon skrattade i solen som hon inte sett på över en månad, det kändes väldigt bra, säger Tommy som vill uppmärksamma det jobb personalen vid boendet gjort.
Vid vårdbolaget Norlandia Care, som driver Kungsgården på entreprenad för kommunen, var man snabb med att införa restriktioner vid sina boenden.
– Vi införde besöksförbud den 11 mars, efter att Folkhälsomyndigheten bedömde risken för smittspridning till mycket hög, säger Vezira Vazda, verksamhetschef vid Kungsgården.
Sedan man såg viruset komma har man jobbat förebyggande. Medarbetarna hade gått en utbildning i basala hygienrutiner i december och i mars fokuserade man på kunskap om covid-19, bland annat med socialstyrelsens webbutbildning och med praktiska genomgångar i hur skyddsutrustning används.
– Det var bra, personalen är inte van att använda skyddsutrustning i sitt vanliga arbete, säger Vezira Vazda.
Lite tur i oturen var att boendet drabbades av vinterkräksjukan för två år sedan.
– Man har liknande arbetssätt och skyddsutrustning då, så vi kunde relatera till hur arbetet skulle se ut. Men som alla andra visste vi inte så mycket utan höll oss uppdaterade och följde myndigheternas riktlinjer, säger Vezira Vazda.
Erfarenheten av vinterkräksjukan gjorde att man hade ett litet lager av skyddsutrustning vid boendet.
– Sen överbeställde vi skyddsutrustning redan i mars, vi hittade alternativa lösningar på olika företag som kunde leverera, säger Vezira Vazda.
Extra städning och spritning av kontaktytor samt att medarbetare med minsta förkylningssymtom stannar hemma är andra åtgärder, precis som vid alla boenden.
– Det jag tror är bra är att vi begränsade personalens rörelse i huset redan innan vi fick in smitta. Bara de som jobbar och de som bor på avdelningen får vistas där, vi gör inga personalbyten, säger Vezira Vazda.
Två fall av covid-19 har man haft, på samma avdelning under april. Båda har tillfrisknat och för tillfället finns varken smittade personer eller misstänkta symtom hos boende eller personal.
När det första fallet konstaterades isolerades hela avdelningen. Då det var en demensavdelning ställdes speciella krav, de boende förstår inte alltid varför de måste isoleras i sina lägenheter.
Ett begränsat antal medarbetare jobbade med coronavården.
– De använde full skyddsutrustning även för personer med enbart symtom. Vi tog det säkra före det osäkra, säger Vezira Vazda.
Arbetssituationen har varit tuff för de anställda.
– Vi har en väldigt stabil och kompetent personalgrupp. De är fantastiskt duktiga och ställer upp för varandra och har behållit lugnet när det varit som värst. Idag har vi ingen frånvaro alls och nu hämtar vi andan och laddar om. Det ser stabilt ut nu och jag hoppas att det håller i sig, säger Vezira Vazda.