Taxichauffören dubblade Börjes resväg

När notan för taxiresan mellan Coop och Apalviken i Torsvi slutade på drygt 1 500 kronor reagerade Börje Loberg.
– Det är ju rent lurendrejeri, det är dubbelt så mycket som det brukar", säger han.

Vid en färdtjänstresa i somras dubblerade taxichauffören resans längd för Börje Loberg. "Lurendrejeri", säger han och får medhåll av svågern Bosse "Millis" Andersson. Båda har livnärt sig på taxiverksamhet och tycker att kommunen borde kontrollera fakturorna bättre.

Vid en färdtjänstresa i somras dubblerade taxichauffören resans längd för Börje Loberg. "Lurendrejeri", säger han och får medhåll av svågern Bosse "Millis" Andersson. Båda har livnärt sig på taxiverksamhet och tycker att kommunen borde kontrollera fakturorna bättre.

Foto: Mårten Jeppson

Enköping2024-10-14 05:00

Nyheten i korthet

  • Börje Loberg, en färdtjänstkund i Torsvi, reagerade på en taxiresa som kostade dubbelt så mycket som vanligt, cirka 1500 kronor.
  • Han misstänker att taxibolaget Cabonline kan ha lurat skattebetalarna.
  • Efter incidenten kontaktade Loberg kommunen med sina misstankar, men har ännu inte fått något svar.

Som färdtjänstkund hade han egentligen inte behövt bry sig. Oavsett vad taxametern står på betalar Börje Loberg nämligen aldrig mer än 45 kronor per resa. 

Resten står Enköpings kommun för.

– Det är ju skattebetalarna som blir grundlurade, säger han.

Det var veckan efter midsommar som Börje Loberg skulle ta färdtjänsten från sitt hus i Apalviken in till Coop för att handla. En sträcka på 30 kilometer som alltid kostar 45 kronor för Börje men som Enköpings kommun ersätter taxibolaget Cabonline med 800-900 kronor.

Men redan när bilen var vid Veckholms kyrka upptäckte Börje Loberg att taxametern stod på 1000 kronor.

– När vi kom fram ifrågasatte jag det och då svarade chauffören "Jag måste ju ha nåt för att åka och hämta dig också", berättar han.

undefined
Börje Loberg kontrollerar sina taxikvitton noga och han uppmanar också andra att göra samma sak.

På kvittot han fick bekräftades hans misstankar. Avståndet mellan Coop och Apalviken var plötsligt 60 kilometer och även totalsumman var dubblerad; 1 536 kronor.

– Han trodde väl inte att jag skulle kolla vad som stod på kvittot men där bedrog han sig, säger Börje Loberg.

Som före detta taxichaufför med egen bil i Jakobsberg under 32 år var Börje Loberg fel person att försöka lura. När han dessutom berättat om det inträffade för sin svåger, en annan person som livnärt sig på taxirörelse hela sitt liv, enades de om att göra något.

– Man vet ju inte om det var ett enstaka misstag eller om taxibolaget satt lurendrejeriet i system, säger svågern, Bosse "Millis" Andersson, som också är med under intervjun med EP.

undefined
På färdtjänstkvittona framgår bland annat resans pris och resvägens längd. Kvittot till höger är det där chauffören dubblerade resans längd.

Börje Loberg åker färdtjänst ett par gånger i veckan och sparar noggrant alla kvitton. Att taxibolaget lagt på extra kilometer har han inte märkt tidigare men han säger däremot att det fifflas med framkörningsavgiften.

– Den ska ju vara 81 kronor och 10 öre. Extremfallet var en gång för ett par år sedan då taxametern stod på 175 kronor när jag hoppade in i bilen. Men ofta händer det att de kört en kortare sväng innan de hämtar upp så framkörningen ligger på 90 - 95 kronor. Gör de så på många resor så tjänar de mycket pengar. Och kommunen förlorar, säger han.

Efter färden då chauffören dubblerade kilometerantalet kontaktade Börje Loberg kommunen och skickade in kvittot. Någon ansvarig har inte återkommit till honom efter det.

– Jag har inte hört ett ljud, säger han.

Sedan dess har han inte försökte få kontakt med någon ansvarig på kommunen för att berätta återkom ingen. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!