Tandläkaren förlorade legitimationen – fortsatte som vanligt

Enköpingstandläkaren fick läkarlegitimationen indragen. Men fortsatte ändå med behandlingar som tidigare. Nu åtalas han vid Uppsalas tingsrätt.

Enköping2024-09-19 05:00

Tandläkarens yrkeslegitimation återkallades sommaren 2022 av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd. Nämnden krävde att tandläkaren skulle genomgå en läkarundersökning på grund av alkoholmissbruk. Legitimationen togs från honom för att patientsäkerheten ansågs hotad.

En handläggare på Försäkringskassan upptäckte att tandläkaren hade rapporterat in 29 patientbesök till Försäkringskassan, trots att legitimationen var indragen.

Handläggaren ringde tandläkarmottagaren och enligt handläggaren uppgav tandläkarens kollega att patienterna inte hade någon annan att vända sig till och att beslutet om legitimationen var orättvist.

Inspektionen för vård och omsorg, IVO, varskoddes. Men myndigheten ingrep inte eftersom det inte var säkert om att tandläkaren hade nåtts av beskedet om den indragna legitimationen vid tidpunkterna för de 29 patientbesöken.

Men hösten 2022 fick IVO in en ny anmälan om att Enköpingstandläkaren fortsatte att behandla patienter. Då genomförde IVO en oanmäld inspektion på mottagningen. I tidboken fanns patienter inbokade hos tandläkaren vid 48 tillfällen.

Tandläkaren har hävdat att han inte har utfört någon behandling av patienter vid de 48 tillfällena. "Tidboken är endast ett administrativt instrument och inget bevis på att behandlingar utförts", har han kommenterat.

Enligt IVO:s uppfattning har dock tandläkaren fortsatt att behandla patienter och anmälde det till åklagare för brott mot patientsäkerhetslagen.   

Nu åtalas tandläkaren vid Uppsala tingsrätt. Han nekar till brott.

Mottagningen som artikeln berättar om har avvecklats och tandläkaren har idag gått i pension.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!